Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnički dom

Karajbić: Poslovnik je u potpunosti ispoštovan

elvir_karajbic

Smatra da nije bilo neophodno formirati sve klubove

Poslovnik Zastupničkog doma je jasno predvidio da rukovodstvo, predsjedavajućeg, kao i dva potpredsjedavajuća predlaže neki od klubova, najmanje jedan. U ovom slučaju, tri kluba su predložila predsjedavajućeg, čime je Poslovnik u potpunosti ispoštovan, izjavio je za današnje Oslobođenje novoizabrani predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić.

Nakon toga, naveo je, većina bira na osnovu ovlaštenog prijedloga ukoliko ima 50 posto plus jedan i donose se odluke.

– U ovom slučaju sa 52 ruke je izabran predsjedavajući – kazao je.

Smatra da nije bilo neophodno formirati sve klubove.

– Šta ako jedna od stranaka neće nikad da formira klub? Tada nikad ne bismo imali ni rukovodstvo. Znači, dovoljno je da se formira samo jedan klub i da bude ovlašteni predlagao. U ovom slučaju su bila tri kluba formirana, imala su protokolisani dokaz o tome i sve je u skladu s Poslovnikom – smatra novi predsjedavajući.

Komentirajući situaciju da je tad “odgođena rasprava”, te su poslanici SDA, koalicije predvođene HDZ-om BiH, Hrvatskog zajedništva i Laburista napustili salu, Karajbić je rekao da je to je njihovo pravo i politički stav.

– To je stvar njihovog političkog djelovanja. Jasno treba reći da sjednica nije prekinuta, da je predsjedavajući odgodio raspravu o toj tački, da je manjina izašla, a da je većina ostala. Uredno putem Pisarnice proslijeđen poziv za nastavak konstituirajuće sjednice – rekao je, između ostalog, Karajbić za Oslobođenje.