Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubistvo u Kodžaga Polju

Muhidin pošao u WC i nožem ubio oca

muhidin kodzaga

Ubo je Fadila vičući “Cerni, cerni”, a da ni sam nije znao šta znače te riječi

Muhidin Kodžaga, optužen da je u maju ove godine u porodičnoj kući u naselju Kodžaga Polje nožem ubio oca, nije bio uračunljiv u vrijeme izvršenja krivičnog djela, zaključak je tima neuropsihijatara koji je jučer u Kantonalnom sudu u Sarajevu iznio vještak Omer Ćemalović, piše Oslobođenje.

Vještak je preporučio da optuženom nije mjesto u zatvoru, nego u psihijatrijskoj klinici specijalizovanoj za forenzičke slučajeve.

Prilikom pregleda tim vještaka je utvrdio da Muhidin nije imao probleme sa ocem ili komšijama te da mu takvo agresivno ponašanje prije nije bilo svojstveno. Pojašnjavajući da nije bilo razloga da optuženi napadne oca, vještak je kazao da Kodžaga ima “atrofiju mozga koja se sa godinama pogoršava”.

To stanje dovodi do postepenog propadanja psihičkih funkcija koje ima “sporošunjajući tempo”, pojasnio je vještak, dodavši da te promjene u jednom dijelu mozga mogu izazvati impuls psihotičnog karaktera koji Kodžagu može navesti da počini krivično djelo.

Ćemalović je istakao da se ne zna kad se taj impuls može ponoviti, te je dodao da Kodžaga može biti u medicinskoj ustanovi gdje borave izuzetno rizični izvršioci, ali da mora biti pod nadzorom ljekara i primati redovne terapije.

U vrijeme činjenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret osumnjičeni se nalazio u “produktivno psihotičnom stanju”. Vještak patolog Vedo Tuco potvrdio je da je smrt Fadila Kodžage bila nasilna i trenutna, s obzirom na to da je uboden nožem u srce.

Podsjetimo, Kodžaga je nožem nasrnuo na oca nakon što su mu glasovi u glavi to rekli. Ubo je Fadila vičući “Cerni, cerni”, a da ni sam nije znao šta znače te riječi.

Dodao je da je ubio Fadila jer je ustao da mokri u WC-u, dodavši da se to ne bi desilo da nije morao ići u WC. Nastavak suđenja je 24. decembra.