Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karnevalska povorka likova iz bajki Mostar pretvorila u čarobni svijet

Karneval u Mostaru

Meduze, žabe, leteći baloni, mačke i brojni likovi iz čarobnog svijeta bajki i popularnih crtića, danas su prodefilirali mostarskim ulicama u tradicionalnoj karnevalskoj povorci i nakratko grad na Neretvi pretvorili u čarobni svijet, javlja Anadolu Agency (AA).

Karnevalska povorka s više od dvije stotine sudionika je, u organizaciji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske glazbe Mostar, krenula od gradske šetnice, kamo se, nakon obilaska grada, i vratila.

U povorci su sudjelovali svi uzrasti Mostarskih mažoretkinja, koje su, kako je kazala njihova voditeljica i koreografkinja Anja Puhalo, tijekom čitave godine pripremale svoje tematske maske za ovu povorku pod nazivom “Frozen”.

“Ovo je poseban događaj za sve sudionike, ali i građane Mostara u kojem svi zaista uživamo”, kazala je Puhalo za Anadolu Agency (AA).

Naglasila je i kako se ove godine program proširio, pa je samoj povorci prethodilo i kratko predstavljanje svih sudionika ispred platoa HD Kosače uz animatore programa i glumce Malog teatra Mostar Ivu Krešića i Moniku Kolar.

Nakon predstavljanja skupina, od gradske šetnice povorka se kretala prema zgradi “Spajalica”, te Ulicom kralja Tomislava prema zgradi “Mostarka”, odkuda se uputila Splitskom ulicom sve do zgrade bivše kirurgije, a potom prema Rondou do Kosače.

Pokladno razdoblje tradicionalno dozvoljava i ludilo na gradskim ulicama gdje svi nakratko imaju mogućnost postati netko drugi i apsolutno uživati pod krinkom omiljenog lika.

Pod pratnjom Hrvatske Glazbe Mostar građanima su se predstavili i mališani iz dječjih vrtića “Zvjezdice” s maskom Leteći baloni, dječjeg vrtića “Zvončić” koji su zajedno, u suradnji s dječjim vrtićem “Sunčani most” predstaviti svoju masku “Rase”.

“Raduje me da je svake godine sve više sudionika u ovoj tradicionalnoj povorci, ali i na druženju uz krafne nakon obilaska grada”, kazao je za Anadolu Agency (AA), tajnik Hrvatske glazbe Mostar Miro Šimunović.

Tako su se ovogodišnjoj karnevalskoj povorci pridružili i učenici iz 3. Osnovne škole koji su se predstavili s maskom Bebe, OŠ Ilići s maskom Žabe i Cvjetovi te OŠ Petra Bakule. Pridružili su se i brojni građani koji nisu odoljeli prilici barem kratkotrajnog bijega iz stvarnog svijeta da bi uživali u čarobnoj priči, koja se nakon karnevalske povorke nastavlja na gradskoj šetnici uz tradicionalne krafne koje su simbol poklada.