Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kasipović: Novim krivičnim zakonikom RS ispunila sve preporuke FATF-a

BiH

2812_kasipovic

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt krivičnog zakonika RS-a, u koji su ugrađena rješenja s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF) – potvrdio je ministar pravde Anton Kasipović.

Očekuje da zakon bude u primjeni polovinom naredne godine.

Novina u zakonu je mogućnost izvršenja kazne do jedne godine i u prostorima u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor), ali su definirana ograničenja ko može na ovaj način služiti izrečenu kaznu.

Primjenom zakona bit će uspostavljanjen i vođen posebni registar osoba koje su pravosnažno osuđene za krivična djela učinjena na štetu spolnog integriteta djeteta.

-Evidencijom i registrom onemogućuje se da ove osobe dolaze u kontakt s djecom – rekao je Kasipović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

U resornom ministarstvu očekuju da primjenom ovog zakona počinioci ovih krivičnih djela dobiju najstrože kazne.

Propisuju se i nova krivična djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti RS-a, a to su: sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, protivzakonito formiranje paravojnih i parapolicijskih snaga, podrivanje odbrambene moći RS-a, kao i krivična djela protiv terorizma, krivična djela nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito povlašćivanje privrednih subjekata.

Kada je u pitanju podrivanje odbrambene moći RS-a, zapriječene su kazne od tri od 20 godina, ukoliko se napadaju određena postrojenja u RS-u u ovoj oblasti.

U posebnom dijelu, u kojem su sistematizovana krivična djela i kazne za krivična djela, pored krivičnih djela propisanih važećim zakonom, uvode se i nova krivična djela, a to su: genitalno sakaćenje žena i prinudna sterilizacija, krivično djelo proganjanja, krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela trgovine ljudima i djecom, krivično djelo spolna ucjena, krivično djelo zadovoljenje spolnih strasti pred djetetom, krivično djelo prinudno zaključenje braka, krivično djelo zlostavljanje na radu, krivično djelo krađa električne energije ili gasa, kao i krivično djelo dogovaranje ishoda takmičenja, rekla je profesorica krivičnog prava Ivanka Marković, koja je radila na izradi ovog zakona.

Ovim su u zakon ugrađene obaveze koje RS ima po osnovu međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i slobodama.

Kod krivičnog djela terorizma propisano je i oduzimanje objekata i drugih nepokretnosti koji su korišteni za obuku i pripremu terorističkih aktivnosti.

Inicijativa da novinari dobiju status službene osobe nije uvrštena u zakon, a predstavnici nadležnih udruženja su pozvani da usaglase stavove o ovom pitanju.