Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kasumović: Vodiću računa o poslovanju svakog javnog preduzeća

kasumovic

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović reagirao je danas na jučerašnje saopćenje Upravnog odbora Udruženja BH novinari koje je Kasumoviću uputio protest zbog “političkih pritisaka” na Nadzorni odbor RTV Zenica i pokušaja miješanja u imenovanje direktora ove javne radio-televizije.

Kasumović u svom regiranju najoštrije protestira zbog sadržaja ovog saopćenja, uz ocjenu da su pojedinci u Udruženju “stali u zaštitu direktorice-menadžerice, umjesto da se bave problemom kolega novinara”.

– Umjesto da se bave problemom radnika, odnosno kolega novinara, kojima su u ovom preduzeću uskraćena mnoga prava, o čemu me svakodnevno informišu upravo zaposlenici RTV Zenica, pojedinci iz Udruženja BH novinari, stali su u zaštitu direktorice-menadžerice. Podsjećam gospodu iz Udruženja da sam se u svojstvu gradonačelnika obratio Nadzornom odboru, koji je, da građani budi do kraja informisani – jednostranački i moj dopis se odnosio na njihov rad, a ne na rad uredništva RTV Zenica – naveo je u svom reagiranju Kasumović.

Smatra da se radi o “očitom primjeru zloupotrebe medijskog prostora i položaja, kao i nastavku manipulacije građanima Zenice od pojedinaca iz rukovodstva RTV Zenica, u što se nažalost uplelo i par članova Udruženja BH novinari”, jer je, kako kaže, na vrijeme upozorio Nadzorni odbor javnog preduzeća da je napravio kardinalne propuste u postupku izbora.

– Imao sam na to pravo kao prvi čovjek Grada, koji je osnivač i većinski vlasnik preduzeća kojem će se iz budžeta i ove godine izdvojiti blizu pola miliona KM. Uostalom, ovom nadzornom odboru uskoro ističe mandat tokom kojeg je RTV Zenica dovedena u katastrofalan položaj – tvrdi Kasumović.

Pojašnjava da se dopisom Nadzornom odboru od 27. februara nije želio ‘petljati’ u uređivačku politiku, niti to ima namjeru, ali poručuje da će voditi računa o poslovanju svakog javnog preduzeća u vlasništvu Grada, pa tako i RTV Zenica koja je, kako je ustvrdio, pred finansijskim kolapsom.

– O uređivačkoj politici i programu, neka sud daju gledatelji – naveo je Kasumović i poručio Udruženju BH novinari da se “ne bira novinar, niti glavni i odgovorni urednik RTV Zenica, nego menadžer koji može biti bilo koje struke i od kojeg tražim uspješno vođenje preduzeća”.