Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjedočio u svoju korist

Kasupović u sudnici: U Siriju sam otišao da se oženim, a ne da ratujem

Na pitanje branioca Huseina Mušića o svjedocima Tužilaštva koji su saslušani, Kasupović je kazao da je zaštićeni svjedok N-1 živio blizu njega, ali da nisu bili u dobrim odnosima. Prema njegovim riječima, svjedok je bio sklon prevarama, lažima i krađama

Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, optuženi Senad Kasupović je izjavio da se u Siriji nije borio u vojnim jedinicama, nego da je radio pri bolnici.

Svjedočeći u svoju korist, Kasupović je rekao da je u Siriju otišao kako bi se oženio Sirijkom, koju je upoznao preko interneta.

On je kazao da je nesposoban za vojsku, jer je 1995. godine, kao 14-godišnji dječak ranjen u BiH kada je njegov brat aktivirao bombu u kući. Dodao je da na jedno oko skoro ništa ne vidi.

Kasupović je potvrdio da je 12. jula 2013. otišao za Siriju i da je izvjesno vrijeme boravio u Haritanu, a potom otišao u Mimbidž, gdje se oženio. On je naveo da su zajedno živjeli i da su kasnije dobili dvoje djece.

Ispričao je da je radeći pri bolnici bio angažovan na izvlačenju ranjenih. On je rekao da taj posao nije bilo teško dobiti, jer je malo ko htio to da radi pošto je bilo opasno.

Optuženi je kazao da, kada je odlazio u Siriju, nije znao za zakonske zabrane. Napomenuo je da nikada nije osuđivan.

„Išao sam da se oženim. Je li to zabranjeno otići u drugu državu i oženiti se“, kazao je Kasupović.

On je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani ISIL-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom. Navodi se da je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima, boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

Optuženi je rekao da nije bio vojno aktivan i da mu nisu ni poznate jedinice „Bejt Komandos“ i „El-Aksa“.

Na pitanje branioca Huseina Mušića o svjedocima Tužilaštva koji su saslušani, Kasupović je kazao da je zaštićeni svjedok N-1 živio blizu njega, ali da nisu bili u dobrim odnosima. Prema njegovim riječima, svjedok je bio sklon prevarama, lažima i krađama.

Za iskaze svjedokinja koje su bile u Siriji, optuženi je rekao da ih ne poznaje i da su njihove informacije zasnovane na pričama.

„Otkud znam žene u nikabu… Vi znate da se mi odvajamo… Otkud one znaju ko je poginuo“, kazao je Kasupović.

On je rekao da je 2017. pokušao da napusti Siriju, ali da je mjesec bio zatvoru, jer su saznali da najmerava otići. Dodao je da se 2019. godine predao Kurdima sa porodicom i da su ih u kampu evidentirali Amerikanci.

Rekao je da je odvojen od porodice i da je vraćen u BiH krajem prošle godine. Pretpostavlja da su mu supruga i djeca i dalje u nekom kampu.

Na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića ko je kontrolisao mjesto gdje je radio, Kasuopvić je odgovorio Islamska država.

Dodao je da je Mimbidž napustio 2016. godine prije napada Kurda, spašavajući život.

On je naveo da su poslije otišli u Raku, koju je takođe kontrolisala Islamska država.

Optuženi je potvrdio da je u Siriji viđao ljude iz BiH, ali da nije bio blizak s njima. Kazao je da bi se pozdravili kad se sretnu, ali da je on bio samostalan.

Kasupović je kazao da mu nije bila namjera da ostane u Siriji, ali da mu je odgovarala porodica i način upražnjavanja vjere.

„Bilo mi je ugodno sa ženom i njenom familijom… To je arapski svijet, gdje možeš islam ispovijedati slobodnije. Žene slobodno nose nikab“, kazao je optuženi.

Odbrana je u dokaze uložila medicinsku dokumentaciju, koja je za Tužilaštvo irelevantna.

Za 13. januar su zakazane završne riječi.