Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

studija pokazala

Antitijela na koronavirus u RS-u ima 30 posto stanovništva

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je na području koje je u nadležnosti ovog fakulteta obrađeno 1.370 uzoraka

Prva faza Studije seroprevalencije infekcije SARS-COV-2 u populaciji Republike Srpske do sada je pokazala da antitijela na koronavirus ima 30 posto testiranih građana u ovom entitetu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Studiji je učestvovalo 2.000 građana, a ispitivanje su sproveli Medicinski fakultet u Banjaluci i Foči, a u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS-a, uz podršku Kancelarije u Sarajevu Svjetske zdravstvene organizacije, a završeno je 90 odsto ispitivanja pa će konačni rezultati biti objavljeni u drugoj polovini januara.

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je na području koje je u nadležnosti ovog fakulteta obrađeno 1.370 uzoraka.

“Odziv građana je bio dobar, ali zbog tehničkih razloga još nam pristižu uzorci iz nekoliko domova zdravlja”, rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima dosadašnji podaci pokazuju da je u Banjaluci oko 30 odsto ispitanika imao antitijela, u Prijedoru je 40, u Prnjavoru 37, u Srpcu 35, Laktašima 17 posto…

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, rekao je da je na osnovu 500 uzoraka zaključeno da je prokuženost u trebinjskoj i fočanskoj regiji 30 posto, u Istočnom Sarajevu i okolnim opštinama 50, a u zvorničkoj regiji između 40 i 50 odsto.

“Imaćemo dosta podataka vezano za način zaražavanja, simptome, sve rezultate predajemo Institutu za javno zdravstvo”, rekao je on.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da će konačni rezultati biti prezentovani prije početka vakcinacije protiv koronavirusa, a da će studija biti nastavljena nakon početka vakcinacije kada će se pratiti i efikasnost vakcina.

Istakao je da će ova studija olakšati planiranje i vršenje vakcinacije.

Odgovarajući na pitanja novinara Zeljković je rekao da je Institut pripremio plan koji će dostaviti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS za vakcinaciju. Rekao je da ih mje Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo o sredstvima koja će biti dodijeljena iz IPA fondova, navodeći da je novac predviđen za UKC RS i logistiku.

“Složenost temperaturnih režima vakcina predstavlja logistički problem kada govorimo o distribuciji i planiranju, tako da je neophodno da regionalni centri budu osposobljeni za čuvanje vakcina, a da se odatle distribuišu do domova zdravlja”, rekao je Zeljković.

Dodao je i da je cilj da kada vakcine stignu zaposleni u domovima zdravlja budu edukovani za njihovo aplikaciju.