Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalni ministar

Katica objavio rat trkačima na ulicama: Razmatramo trajno oduzimanje vozila

Katica berberović
Foto: Screenshot/Fena

“Odmah raspisujemo novi konkurs za 250 novih policajaca. Vlada je za to dala odobrenje”

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, izjavio je da se automobili koriste kao sredstvo oružja.

Na pitanje zašto policija u KS više ne oduzima vozila odmah na licu mjesta u slučajevima višestrukih povratnika i ko je kriv za prekid takve prakse, Katica je rekao da je suština borbe protiv saobraćajne delinkvencije i bahatih vozača koji svoja vozila upotrebljavaju kao oružje kojim mogu i usmrtiti naše sugrađane.

Sud prepreka za oduzimanje vozila

– Nadam se da ćemo već sutra s predstavnicima Općinskog suda što prije riješiti ovo pitanje. Dakle, radi se o oduzimanju vozila od višestrukih povratnika. Policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima. Prošle godine smo imali 178 takvih slučajeva gdje nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Mi smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.

Bilo bi dobro i u državnom zakonu o sigurnosti u saobraćaju navesti i trajno oduzimanje kao mjeru protiv ove pojave. Prije mjesec sam razgovarao s direktorom Centra za edukaciju sudija i tužitelja FBiH Arbenom Murtićem i zatražio održavanje okruglog stola kako bi se pitanje oduzimanja vozila ustalio kao metoda borbe protiv bahatih vozača, izjavio je Katica za Avaz.

Kreirane smjernice

Kako tvrdi, kreirane su smjernice za poboljšanje sigurnosti saobraćaja.

– Osnovna karakteristika je postojanje mogućnosti oduzimanja oružja i vozila. Mi u MUP-u sve vrijeme radimo, kazao je.

Dodao je da razmatraju sve vrste inicijativa i sve ono što će im olakšati rad.

– Odmah raspisujemo novi konkurs za 250 novih policajaca. Vlada je za to dala odobrenje, rekao je Katica.

Podsjetimo, jučer je održana hitna vanredna sjednica Vlade KS povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila u petak oko 23:30 sati u centru Sarajeva na Marindvoru, kada je vozač Armin Berberović automobilom usmrtio mladu sarajevsku doktoricu Azru Spahić i povrijedio još dvije osobe.

Zakazan sastanak

– Mi smo zakazali sastanak s općinskim predstavnicima. U ovom prošlom mandatu pa do sada radimo stalno na terenu. To je jedan tipični, tradicionalni postupak. Imamo radare, imamo presretače.

Dodao je da je oduzimanje vozila ključno.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici su usvojene nove mjere, koje će, između ostalog, osigurati veću prisutnost policajaca na ulicama Sarajeva.

Uvedena je i mjera da se smanji brzina na 30 kilometara na sat.