BiH

Šefica Misije OSCE-a

Kavalec: Drago mi je što će građani Mostara konačno imati priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo

18/11/2020

Politički subjekti su se složili da će osigurati miran i fer izborni proces

Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati koji učestvuju na lokalnim izborima 20. decembra 2020. godine u Gradu Mostaru danas su potpisali Izborni etički kodeks, čime su obećali da će osigurati miran i fer izborni proces. Kodeks su izradili predstavnici Gradske izborne komisije Mostar, organizacija civilnog društva i političkih subjekata registrovanih za lokalne izbore u Mostaru, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Politički subjekti su se složili da će osigurati miran i fer izborni proces u skladu s osnovnim principima integriteta i pravičnosti, te u skladu sa ključnim demokratskim principima, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog pritiska na građane te suzdržavanje od korištenja zapaljive retorike.

“Drago mi je što će građani Mostara konačno imati priliku da iskoriste svoje demokratsko pravo. Lokalni izbori su posebno važni jer ovaj nivo vlasti je najčešće nivo koji ima najviše uticaja na svakodnevni život građana BiH”, kazala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH i dodala:

“Misija OSCE-a u BiH i dalje ostaje spremna da pruži podršku svim reformskim procesima i inicijativama koje imaju za cilj jačanje demokratije, ali istinski napredak ovisi o spremnosti političara na kompromis i postizanje konsenzusa za dobrobit svih građana. Od potpisnika zavisi da li će ispuniti potpisana obećanja i da li će stati iza njih.”

Izborni etički kodeks prethodno su potpisali politički subjekti u 26 lokalnih zajednica širom BiH. Ova inicijativa je dio širih aktivnosti koje Misija OSCE-a u BiH, u okviru svog mandata, provodi na pružanju podrške slobodnim, fer i vjerodostojnim izborima u državi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.