Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za BHRT

Kavalec: Ne vidim nikakvu osnovu za odgađanje izbora, ko ne želi, ne mora učestvovati

jedan-_kavalec

Kavalec ističe da niko ne mora učestvovati na izborima ako to ne želi. Više je zabrinuta zbog najave blokade finansiranja izbornog procesa planiranog za oktobar ove godine

„Mislim da su izbori osnovni dio demokratije. OSCE i BiH kao zemlja članica, posvećen je demokratskim normama i redovnim izborima. Ne vidim nikakvu pravnu osnovu za odgađanje izbora“, govori za intervju „Jedan“ šefica misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.

Kathleen Kavalec kaže da opravdanje za odgodu može biti „neka državna hitna situacija“ ili, kao što je bilo u slučaju posljednjih lokalnih izbora, kada je odgoda bila povezana sa virusom covida 19. Ali, ako takvi razlozi ne postoje, nema nikakve osnove za odgađanje izbora.
„Mislim da bi Bosna i Hercegovina definitivno trebala da ispuni svoje demokratske obaveze i da nastavi sa izborima kako je planirano. Ne vidim nikakvu osnovu za odgađanje izbora“, potvrđuje Kavalec.

Zabrinutost zbog najava blokade finansiranja izbora

Kavalec ističe da niko ne mora učestvovati na izborima ako to ne želi. Više je zabrinuta zbog najave blokade finansiranja izbornog procesa planiranog za oktobar ove godine.

“U smislu finansiranja vrlo smo zabrinuti zbog odgađanja i kašnjenja finansijskih sredstava za Centralnu izboirnu komisiju (CIK). Pozvali smo Vijeće ministara da izdvoji finansijska sredstva. Radi se o obavezi, o pravnim i zakonodavnim zahtijevima da se izbori moraju finansirati i da ne bi trebalo biti nikakvih odlaganja u smislu izdvajanja finansijskih sredstava za to”, govori Kathleen Kavalec.

INTERVJU „JEDAN“ JE NA PROGRAMU BHT1 VEČERAS OD 20 SATI

CIK je potpuno zakonit i vrijedan partner

Nakon što je u Parlamentu BiH dovedena u pitanje legitimnost Centralne izborne komisije, Kavalec kaže kako su svi navodi provjereni, a nepravilnosti nije bilo.

„Mi smo provjerili to i vidjeli da, kao prvo, sve pravne procedure za izbor i imenovanje članova su ispoštovane. Znam da su neke stranke dovele u pitanje taj proces, ali sudovi su odlučili da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Iz naše perspektive oni su (CIK, op.a.) vrlo profesionalni. Centralna izborna komisija radi veoma konstruktivno. Imamo dobre odnose s njima i podržavamo njihov rad. Iz naše perspektive vidimo ih kao jednog potpuno zakonitog i vrijednog partnera sa kojim sarađujemo“, govori o CIK-u BiH ambasadorica Kavalec.

Odluka RS o entitetskom VSTV-u podriva vladavinu prava

Najviši zvaničnici OSCE-a su, ističe Kavalec, nedavno dali izjavu u vezi s odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da uspostavi entitetsko Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, navodeći da je odluka entitetske skupštine u suprotnosti sa vrijednostima Dejtonskom mirovnog sporazuma.

„Nije od koristi, ustvari je problematična za vladavinu prava, podriva vladavinu prava u Bosni I Hercegovini. Zbog toga smo pozvali na to da se ta odluka povuče”, ističe ambasadorica.

OSCE je, tvrdi ambasadorica Kavalec, zagovarao usvajanje nekih amandmana na Zakon o VSTV BiH, kako bi bio poboljšan rad ove institucije, ali prijedlozi nisu prošli.

“Nažalost, nije se mnogo postiglo na tom polju. To je još jedno polje gdje Parlament mora djelovati i poduzeti akciju”.

U intervju „Jedan“ ambasadorica Kathleen Kavalec govori, između ostalog, o problemima u obrazovanja i „dvije škole pod jednim krovom“, sigurnosti državnih granica, sprječavanju napada na novinare, rješavanju finansiranja javnog sistema emitiranja u Bosni i Hercegovini.