šefica misije OSCE u BiH

Kavalec poslala poruku bh. liderima: “Građani žele rješenje pravih problema, a ne zapaljivu retoriku”

Kathleen Kavalec

Komentarisala je posljednje poruke i izjave o mirnom razlazu, stvaranju vojski…

Kathleen Kavalec, šefica misije OSCE u BiH, urgirala je bh. liderima da se suzdrže zapaljivih izjava i retorike. Ona je kazala da pravi lideri zbližavaju ljude, te rješavaju stvarne probleme građana.

Kavalec je za N1 kazala da se mnogo toga učinilo tokom zadnjih 25 godina, ali…

“Proces mira se nikada ne završava, može se mnogo više učiniti. Tri člana predsjendištva su pozvali na dignitet i poštovanje žrtava rata. To je dobar znak, ali svaki dan se dešavaju mnoge stvari u politici. Nekada je tu retorika podjela, pogotovo u društvu koje je prošlo kroz traumu, takve retorike nisu od pomoći”, izjavila je.

Na liderima je da preuzmu odgovornost i služe kao primjer za rješavanje problema i zbližavanje ljudi, dodala je.

“Postoje tenzije u državi, vidimo ih, normalno je to gdje je bilo traume i rata, ali mnogo je postignuto na općinskom nivou. Imamo tenzije koje želimo riješiti, sa više saosjećanja, empatije, stvari se mogu poboljšati”, navela je Kavalec.

Komentarisala je posljednje poruke i izjave o mirnom razlazu, stvaranju vojski…

“To je upravo primjer retorike koja ne pomaže, koja je neodgovorna i podriva povjerenje. Jasno je iz Dejtonskog sporazuma da je BiH suverena, nezavisna država sa teritorijalnim integritetom i takve izjave odvraćaju od važnih problema koji se trebaju rješavati.”

“Ono što građani žele je da se bori protiv pandemije, da se rješevaju ekonomski problemi. Fokus bi trebao biti na rješavanju stvarnih problema građana”, poručila je Kathleen Kavalec.

“Druge organizacije trebaju o tome razgovarati. Urgiram na političke lidere – lako je koristiti retoriku podjele da se privuče pažnja. Pravi lideri zbližavaju ljude. Urgirala bih na lidere da imaju to na umu. Glasači će imati priliku na izborima. Zato smo fokusirani na izbore i izbornu reformu”, izjavila je gošća N1.

Ipak tvrdi da BiH ima dobrih lidera, pogotovo na općinskom nivou.

“Oni rade mirno na zbližavanju ljudi. Ima takvog vodstva, a na glasačima je da izaberu takve vrste ljudi.”

Uskoro će biti izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću. Određeni lideri negiraju međunarodno pravo i presude? Koliko to doprinosi ovome?

“Očito važno je za povjerenje i za integritet institucija da poštuju međunarodne i domaće sudove. Ne prihvatajući ih – podriva se mir. To nije od pomoći. Ne doprinosi to poboljšanju situacije u državi”, rekla je Kavalec.

Dosta posla je obavljeno, uloženo u istrage, suđenja, da se uspostavi istini, pojasnila je i dodala: “Oporavak BiH zavisi od prihvatanja činjenica, poštovanja prema žrtvama.”

“Zakon o negiranju genocida može poboljšati sitauciju, iskazati poštovanje prema žrtvama. Iz naše perspektive je to važan korak i znak poštovanja. Nije samo to potrebno, treba uraditi dosta posla kako bi se vratilo poštovanje prema drugima i suosjećanje”, poručila je šefica misije OSCE.

Taj zakon je važan i on bi bio jedan od odgovora, zaključila je Kathleen Kavalec.