Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drugi dan zaredom

Požar bukti u Grčkoj: Tri sela evakuisana, stotine vatrogasaca i vojnika na terenu

20210521_2_48407036_65395065_Web

Više od 300 vatrogasaca, pripadnika vojske i dobrovoljaca bori se s požarom, a u gašenju vatre učestvovao je i 21 avion i helikopter

Grčki vatrogasci u petak se drugi dan zaredom bore se s velikim šumskim požarom u regiji Korint, zapadno od Atine, a više naselja evakuisano je tokom noći, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef civilne zaštite Nikos Hardalias izjavio je u petak da je izgorjelo više od 4.000 hektara uglavnom šume koja se nalazi na planinskom terenu. Uništeno je i na desetine kuća ili manjih stanova izvan sela.

Požar je izbio kasno u srijedu u blizini sela Schinos, a vatru je dodatno raspirivao olujni vjetar.

“Tokom noći bilo je mnogo frontova koji su bili izuzetno opasni za naše snage”, rekao je Hardalias, dodajući da su tri naselja i jedan manastir preventivno evakuisani tokom noći.

Više od 300 vatrogasaca, pripadnika vojske i dobrovoljaca bori se s požarom, a u gašenju vatre učestvovao je i 21 avion i helikopter.

Vatrena stihija je uništila dalekovode, što je uzrokovalo nestanak struje, a dosegla je obližnju obalu.

Požari su česti tokom grčkih vrućih, sušnih ljeta, ali ovaj je požar buknuo mnogo ranije. U Grčkoj su tokom protekle sedmice zabilježene natprosječno visoke temperature za ovo doba godina.