Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reisu-l-ulema

Kavazović: Prepali smo se bolesti, a zanemarili temeljnu Božiju poruku

kavazovic

Govoreći o aktualnoj situaciji, širenju koronavirusa, pošasti koja je snašla svijet, treba misliti kao o još jednom testu vjere, plemenitosti i odlučnosti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je u Gazi Husrev-begovoj džamiji održao hutbu u kojoj je pozvao vjernike da se izdignu iznad straha, da budu čvrsti, jaki, hrabri i odvažni, te da ne dozvole da robuju strahu od bolesti koja ih može i zaobići, ako se pravilno i odgovorno postave.

Kazao je da su dva straha našeg vremena koje moramo nadići s vjerom u Boga – strah od čovjeka koji migrira i bolesti koja se širi.

– Naša vjera u Boga ovih dana je na velikoj i ozbiljnoj kušnji. Prepali smo se bolesti. Zanemarili smo temeljnu Božiju poruku o kojoj nam govore i Biblija i Kur'an: život je satkan od iskušenja koja nas prate na našem zemaljskom putovanju – kazao je on.

Pozvao je vjernike, sve ljude, da ne slušaju nadri učitelje koji ih plaše Kijametskim danom i dizanjem Allahove milosti od njih, te da umjesto straha nauče ljude da se boje Boga i da vole druge.

– Umjesto straha, naučimo ljude da se boje Boga i da vole druge. Naučimo ih da obavljaju molitvu, da se brinu o svojim roditeljima i svojim bližnjima, da poštuju svoje komšije i da s njima saosjećaju u teškoći i raduju se u radosti. Naučimo ih da poštuju svačije pravo, da ne lažu, da ne kradu, da ne čine preljubu, da se ne boje ljudi.

Govoreći o aktualnoj situaciji, širenju koronavirusa, pošasti koja je snašla svijet, treba misliti kao o još jednom testu vjere, plemenitosti i odlučnosti, te da ljudi trebaju biti hrabri u polaganju tog testa, jer, kako je kazao, „on će proći, a istinska predanost Bogu i čvrstina uvjerenja u Njegovu milost trajne su vrijednosti“..

– Sjetimo se da nam Allah može svakog časa donijeti olakšicu i izbaviti nas iz nevolje u kojoj smo se našli. Sjetimo se poruke koju nam je uputio naš voljeni Pejgamber: „Svakoj bolesti ima lijeka osim od smrti“ – naveo je reis Kavazović..

Vodimo računa o sebi, dodao je, o svojoj svakodnevnoj higijeni i o mogućnostima da se bolest i na nas proširi, te ako postoji sumnja da ne treba oklijevati, već biti odlučan „možda takva naša odlučnost bude dragocjena u našem spašavanju i spašavanju onih oko nas – naglasio je“.

– Pridržavajmo se uputstava za ponašanje u ovoj situaciji. Naša su srca shrvana zbog teške odluke da ni u džamije ne idemo. No, ako ćemo i tako doprinijeti sprječavanju zaraze, onda neka naša srca budu vesela što smo, u ime Boga, poslušali one koji su najodgovorniji među nama. U ovim danima koji su pred nama oslonimo se na naše dove i na znanje naših ljekara – istakao je u hutbi reisu-l-ulema, javlja MINA.

Inače. Islamska zajednica u BiH je do daljnjeg obustavila obavljanje namaza u džematu. U džamijama se ne klanja džuma namaz, već muslimani klanjaju podne-namaz u svojim kućama. Kako se ne bi gubio kontinuitet, džumu-namaz obavljaju samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.