Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kavazović sa Mogherini u Briselu

kavazovic_Mogherini

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao se danas u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je javila agencija MINA, tokom sastanka Kavazovića i Mogherini razgovaralo se o doprinosu vjerskih zajednica evropskom putu BiH.

Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio značaj održavanja nade o skorom pridruživanju balkanskih država EU-u živom i potrebu sprječavanja pokušaja da se Balkan pretvori u područje oko kojeg se otimaju velike sile. Mogherini je još jednom ponovila svoju snažnu podršku evropskoj perspektivi BiH.

Osim sa Mogherini, reisu-l-ulema Kavazović sastao se i sa potpredsjednicom Evropskog parlamenta Mairead McGuinness.

Tokom oba sastanka skrenuo je pažnju na pokušaje politizacije borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma te potrebu izgradnje povjerenja ne samo u BiH nego i u regionu.

Reisu-l-ulema Kavazović se sastao i sa članovima grupe „Prijatelji Bosne i Hercegovine“ u Evropskom parlamentu, a radi se neformalnoj grupi parlamentarnih zastupnika koji pomažu BiH na njenom putu evropskih integracija.

Planirano je da se Kavazović tokom dana sastane i Cristianom Dan Predom, specijalnim izvjestiteljem za BiH u Evropskom parlamentu.

Planirano je da se večeras reisu-l-ulema Kavazović i delegacija Rijaseta u kojoj su Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za odnose sa medijima te Seinaid ef. Kobilica, predstavnik IZ u BiH u institucijama EU, susretnu i sa članovima Zajednice koji žive i rade u gradu Antwerpen.