Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Kavazović u Washingtonu: Posebnu pažnju posvetite Srebrenici

29/03/2017

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović tokom sastanaka u State Departmentu i Bijeloj kući zatražio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) zadrže pažnju na Bosni i Hercegovini i osnaže svoje prisustvo u BiH kroz povećanje investicija i druge oblike saradnje, te da posebnu pažnju posvete Srebrenici koja je “naša bolna rana”.

Svi sagovornici s kojima je razgovarao reisu-l-ulema, navedeno je, su izrazili spremnost da rade na tome da se u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država po pitanju svih zahtjeva što uključuje i pitanje Srebrenice.

U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama i bošnjačkoj zajednici u toj zemlji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetio je Washington gdje se susreo sa visokim zvaničnicima u američkoj administraciji, među kojima su i zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta.

Reisu-l-ulema Kavazović je posjetio State Department gdje je održao niz sastanaka. Prvo se sastao sa Matthewom A. “Matt” Palmerom, direktorom Ureda za poslove sa Južnom i Centralnom Evropom u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i informacije o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH kao i ulozi vjerskih zajednici u promociji dijaloga i saradnje pripadnika različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Drugi sastanak reisu-l-ulema je održao sa Irfanom Saeedom, šefom Kancelarije za suzbijanje nasilnog ekstremizma u Birou za sprječavanje terorizma. Izražena je obostrana zabrinutost pojavama nasilnog ekstremizma u svijetu, a domaćin susreta je izrazio zadovoljstvo onime što Islamska zajednica i reisu-l-ulema čine u sprječavanju pojave i širenja nasilnog ekstremizma.

Delegacija Rijaseta IZ u BiH sastala se i sa Bruce Whartonom, vršiocem dužnosti podsekretara za javne poslove i javnu diplomatiju. Wharton je kazao da je informiran o tome šta reisu-l-ulema radi u promoviranju mira i pozitivnih vrijednosti među svim građanima BiH te da ga o tome redovno obavještava Maureen Cormack, američka ambasadorica u Sarajevu. Izrazio je želju da se određeni programi koji se realiziraju u BiH zajedno sa američkom ambasadom nastave i u narednom periodu.

Reisu-l-ulema se sastao i sa Elise Mellinger, šeficom Kancelarije za međunarodne vjerske slobode u Birou za demokratiju, ljudska prava i rad. Razgovaralo se o stanju vjerskih sloboda u BiH te o načinima njihovog unapređenja.

Sa Amy Lillis, specijalnom predstavnicom Kancelarije državnog sekretara za vjerske i globalne poslove reisu-l-ulema je razgovarao o situaciji u BiH i mogućnostima saradnje ove kancelarije sa Islamskom zajednicom u BiH.

U Bijeloj kući, u Vijeću za nacionalnu sigurnost, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH se sastao sa Markom Tervakoskim, direktorom za Balkan i Kavkaz.

Tokom svih sastanaka, i u State Departmentu, kao i u Bijeloj kući, mogla se osjetiti prijateljska atmosfera te naklonost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

U delegaciji Islamske zajednice u BiH koju je predvodio reisu-l-ulema bili su još i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Svo vrijeme boravka u Washingtonu, delegacija Islamske zajednice u BiH je imala pomoć Ambasade BiH koju je posjetila između sastanaka u State Departmentu. Ambasador Haris Hrle, kao i Emin Čohodarević, savjetnik u ambasadi su cijelo vrijeme bili uz delegaciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.