Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reisu-l-ulema

Kavazović: Za pitanja migranata potrebno sistemsko rješenje

Reisu-l-ulema Kavazović

Neprimjereno je, kaže, da se u ovaj problem učitavaju bilo kakve zlonamjerne teorije zavjere i dodatno podižu tenzije na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović upozorio je da bi problem izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima mogao eskalirati s nesagledivim posljedicama, s obzirom na dolazak zime i dugog zanemarivanja tog problema.

Kavazović smatra da izbjeglice i migranti trebaju pomoć u koju bi morale biti uključene sve bh. institucije, neprihvatljivim nazivajući prebacivanje tereta krize samo na pojedine nivoe vlasti.

Očekuje da međunarodne organizacije, koje se prema mandatu UN-a bave tim problemom, daju značajniji doprinos kao i Evropska unija preko čije teritorije migranti nerijetko dolaze u BiH.

Reisu-l-ulema apelirao je na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost, dodajući da će Islamska zajednica nastaviti pomagati migrantima, javila je MINA.

– Građani mogu pokazati solidarnost, ali to ne može biti zamjena za sistemsko rješenje – naglasio je Kavazović, istovremeno apelirajući na sve da ne politiziraju ovu krizu, da je shvate prije svega kao humanitarnu katastrofu, koja bez sumnje ima i brojne druge implikacije.

Također, neprimjereno je, kaže, da se u ovaj problem učitavaju bilo kakve zlonamjerne teorije zavjere i dodatno podižu tenzije na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Neprihvatljivo je, ocjenjuje, da se nastave zatvarati oči pred patnjom ovih ljudi i da se poseže za rješenjima koja im neće pomoći, nego će njihovu poziciju pogoršati i dovesti u nehumanu i za ljudsko dostojanstvo neprihvatljivu poziciju, navedeno je u proglasu reisu-l-uleme Kavazovića.