Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kažnjavaju sirotinju, a stranke lijepe izborne plakate gdje stignu!?

nelegalno-plaketiranje

Iako je nelegalno plakatiranje u nadležnosti kantonalnih inspekcija Centralna izborna komisija (CIK) na osnovu Izbornog zakona BiH može kazniti političke subjekte zbog takvih radnji.

Tako je u kaznenim odredbama Poglavlja 19 Izbornog zakona navedeno da će se novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM kazniti politički subjekt koji uklanja, mijenja, prekriva ili oštećuje postere i materijale političkih stranaka, koalicija ili nezavisnih kandidata.

Ove kazne su propisane i za osobu „koja postavlja oglase, plakate, postere, odnosno piše svoje ime ili slogane koji su u vezi sa izbornom kampanjom, u ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, te na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plaketiranje i oglašavanje“.

I kantonalne inspekcije upozoravaju političke subjekte koji učestvuju na izborima da plaketiranje moraju vršiti na zakonom predviđeni način, odnosno na za to odgovarajućim mjestima.

Tako je recimo Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nedavno organizirala sastanak sa predstavnicima službi komunalnih redara kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “PARK” i “RAD”, koji od prvog dana izborne kampanje kontrolišu poštivanje zakonskih odredaba na terenu.

“U zavisnosti od vrste prekršaja i materijalnog propisa kojim je isti definisan, propisane kazne kreću se do 6.000,00 KM za pravna lica, do 1.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te do 700,00 KM za fizičko lice. Pored toga, za nepostupanje po rješenju inspektora Zakonom su predviđene novčane kazne u iznosu do 20.000,00KM za pravno lice, odnosno do 2.000,00KM za odgovorno lice u pravnom licu“, saopćeno je.

Ipak, građani BiH svjedoci su svakodnevnog nelegalnog postavljanja reklamnog materijala u gluho doba noći sa posebnim težištem na bandere i sve moguće objekte uz glavne saobraćajnice.

I umjesto da se budžet puni kažnjavanjem onih što imaju, čini se, da ga je u BiH puno lakše napuniti kažnjavajući sirotinju koja prelazi ulicu na neoznačenom pješačkom prelazu!