BiH

Za potrebe Klinike za radiologiju

KCUS nabavio najsavremeniji mamograf

08/05/2019

Omogućava prikaz puno više detalja od snimka na analognom mamografskom aparatu, manipulaciju slike s detaljnom analizom kao i usporedbu sa ranijim nalazima

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je najsavremeniji mamograf, američkog proizvođača Hologic, za potrebe Klinike za radiologiju. Njegova vrijednost je 760.500 KM.

Prema riječima direktorice dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandre Vegar Zubović riječ je o uređaju najnovije generacije aparata s tomosintezom i stereotaksijom.

Mogućnost stereotaksije znači preciznu biopsiju iglom koja se najčešće radi kod nepalpabilnih tumora dojke uz mogućnost 2D i 3D prikaza, a tomosinteza daje slojevitu sliku tkiva dojke radi još preciznijeg uočavanja detalja.

– Analogni mamografski aparat koji smo dosad koristili instaliran je 2006. godine. Osim te činjenice, Klinika je dnevno radila po 20 pregleda pored drugih radioloških modaliteta u dijagnostici dojke kao što su ultrazvuk, magnetna rezonanca i iglena biopsija tumora – kaže prof. dr. Vegar Zubović.

Ističe da je prednost tog aparata što se radi o digitalnom modelu koji daje niskodozan pregled, omogućava prikaz puno više detalja od snimka na analognom mamografskom aparatu, manipulaciju slike s detaljnom analizom kao i usporedbu sa ranijim nalazima.

– S novim uređajem realizirat ćemo veći broj pregleda. Radit ćemo rano otkrivanje tumora, nejasne i nesigurne nalaze tumora, pacijente s pozitivnom porodičnom anamnezom karcinoma dojke kao i skrining određenih grupa ženske populacije – pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović navela je da je nabavka novog mamografskog aparata nastavak pravilne strategije zanavljanja opreme.

Ističe da je KCUS u posljednje 3,5 godine najbolji primjer kako se predanim i odgovornim radom mogu ostvariti izvrsni rezultati, koje bi trebalo da slijede svi ostali zdravstveni centri.

– Oprema koju smo zatekli u KCUS prije tri godine bila je stara i neodržavana. Trošene su ogromne količine novca netransparentno, bez stručne i strateške opravdanosti. Stvarani su ogromni dugovi, a status ustanove u potpunosti doveden u pitanje. Nabavkom tog aparata poboljšane su usluge koje se pružaju na Klinici za radiologiju. Jedna od najvećih prednosti tog aparata je i otkrivanje tumora koji su na analognim aparatima nevidljivi ili je njihova slika neupečatljiva, a to se odnosi na 20 posto od ukupnog broja tumora. Pregled na tom aparatu će biti manje neugodan i bolan u poređenju s postojećim aparatom – kazala je.

Naglašava da se u KCUS zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine.

– Kupovina nove opreme neophodna je da bismo mogli odgovoriti zahtjevnim zadacima. Pokazali smo kako treba raditi, kako popravljati stanje u ekstremno zapuštenom zdravstvenom sistemu. KCUS i dalje nastavlja raditi za dobrobit bolesnika ali i na popravljanju statusa svojih uposlenika. Nećemo se zaustaviti i istrajat ćemo na provođenju pravilne reforme zdravstva – izjavila je prof.dr. Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.