Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KCUS: Nema citostatika za pacijente oboljele od karcinoma

kcus

Pojedini citostatici za onkološke pacijente oboljele od karcinoma, a koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, nedostaju na KCUS-u. Zbog toga 30 pacijenata oboljelih od karcinoma ne mogu primiti terapiju na Klinici za onkologiju.

KCUS nema uticaja na kupovinu citostatika. Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Dakle, FZZOiR provodi postupke javnih nabavki za citostatike, pa ih nakon nabavke dostavlja Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji samo aplicira te citostatike bolesnicima.

Prema riječima prof.dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, već tri sedmice nedostaje Cisplatin, Gemzar, Vinkristin, Bleocin, Metotrexat, te lijek Taxotera (od 16.aprila 2018.godine), a pacijenti se privatno snalaze ili čekaju.

KCUS još jednom obavještava javnost da nemamo nikakav uticaj na nabavku citostatika i poziva FZZOiR da svoje obaveze izvršava, stoji u saopštenju iz KCUS-a.