Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potrebe su i veće

KCUS nudi posao, raspisali konkurs za 62 radna mjesta

kcus
Foto: Screenshot/YouTube/AJB

Umjesto da taj novac koriste za zapošljavanje nedostajućeg i neophodnog kadra, prethodna uprava je novac preusmjeravala za druge svrhe ili za povećanje ušteda KCUS

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) raspisao je danas  konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta. U saopćenju za javnost navode da su to radna mjesta koja su ranije ostala upražnjena, bilo odlaskom radnika u penziju ili napuštanjem KCUS-a iz drugih razloga, a nisu bila pravovremeno popunjena.

– Trenutno na KCUS-u nedostaje mnogo više kadrova, kako medicinskih tako i nemedicinskih, ali su zasad ispunjeni uvjeti samo za popunjavanje tih radnih mjesta. U narednom periodu ćemo tražiti način da popunimo i ostala radna mjesta predviđena sistematizacijom – poručili su.

Konkurs (link za prijavu na kraju teksta) je raspisan za 49 ljekara specijalista i 13 medicinskih sestara – tehničara.  

Iz KCUS-a su se zahvalili Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo koje je osiguralo finansijska sredstva za ta radna mjesta, kao i Ministarstvu zdravstva Federacije BiH za davanje saglasnosti za raspisivanje javnog oglasa.

– Njihovim brzim i profesionalnim djelovanjem KCUS će uskoro dobiti pojačanje, koje će rasteretiti uposlenike i ubrzati proces liječenja. Vrata KCUS-a su otvorena za sve one koji u ovoj ustanovi žele započeti ili nastaviti karijeru, kao i za one koji su bili dio našeg tima, ali su otišli zbog nesuglasica sa prethodnim upravama ili iz nekog drugog razloga. Neki od ranijih uposlenika su već iskazali interes za vraćanje u matičnu kuću – navodi se u saopćenju iz KCUS-a. 

“Novac preusmjeravali za druge svrhe ili za povećanje ušteda KCUS”

Doc. dr. Alen Pilav, v.d. generalnog direktora, istakao je da se radi o radnim mjestima za koje je KCUS od ZZO KS nastavio dobivati novac za njihove plate i nakon što su ta mjesta ostala upražnjena, bez da je prošli menadžment raspisao konkurs za njihovu popunu.

– Umjesto da taj novac koriste za zapošljavanje nedostajućeg i neophodnog kadra, prethodna uprava je novac preusmjeravala za druge svrhe ili za povećanje ušteda KCUS. Doc. dr. Pilav je ponovo naglasio da KCUS nije štedionica, već bolnica i ušteda novca ne smije imati prioritet nad zdravljem pacijenata. Nedovoljan kadar, nedovoljna i dotrajala oprema su glavni razlozi za duži period čekanje na specijalističke i subspecijalističke preglede te radiološko dijagnostičke procedure. Najveće opterećenje i najduže liste čekanja su u sklopu Dijagnostičke discipline, gdje smo prvo počeli s prekovremenim radom da bismo skratili liste čekanja. To je bilo moguće zahvaljujući razumijevanju i odgovornosti v.d. direktora discipline prof. dr. Sabine Prevljak i svih ostalih uposlenika, od doktora, radioloških tehničara, medicinskih sestara-tehničara i pomoćnog osoblja. Na Klinici za patologiju i citologiju i humanu genetiku su posljednja dva vikenda bila radna i nastavit ćemo dok ne dođemo do željenog rezultata.  

To je u sadašnjim okolnostima najefikasniji način za skraćivanje listi čekanja na radiološke pretrage i patohistološke nalaze. Na Klinici za radiologiju je samo tokom prošlog vikenda urađeno 37 MRI pregleda (magnetna rezonanca) onkoloških pacijenata. Što nam daje pravo da budemo zadovoljni postignutim rezultatima. Uposlenici će za prekovremeni rad biti plaćeni, u skladu sa zakonom, ali to nije ni blizu dovoljna naknada za njihovu požrtvovanost jer je zdravstveni kadar već prilično umoran pošto obavljaju radne zadatke planirane za dva ili više uposlenika, koji trenutno nedostaju – navodi u saopćenju. 

Javni konkurs na linku: https: https://www.kcus.ba/konkursi-i-oglasi/