Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Keleštura: Zabraniti bilo kakve radove i iskope uglja na lokalitetu Rača

Tri osobe poginule na deponiji Rača

Gradonačelnik Zenice Selver Keleštura održao je operativni sastanak s federalnim inspektorom za rudarstvo i kantonalnim tužiocem Zeničko-dobojskog kanton (ZDK) na kojem je razgovaralo o procesu utvrđivanja činjenica u vezi sa stradanjem tri osobe na lokalitetu nekadašnjeg iskopnog pogona Rača, zeničkog Rudnika u mjesnoj zajednici Gradišće kod Zenice.

Iskazana je potreba da se poduzmu hitne mjere na ponovnom spriječavanju bilo kakvih radova na tom lokalitetu, na kojem je svojevremeno zabranjen bilo kakav iskop uglja i radovi.

Gradonačelnik Zenice je obezbijedio da stručni zaposlenici iz Gradske uprave za imovinsko-pravne poslove izvrše potrebna geodetska snimanja terena na kome se desila nesreća prema instrukcijama federalnog rudarskog inspektora i kantonalnog tužiteljstva.

Iskazana je potreba da nadležni organi u toj oblasti i stručni timovi Rudnika mrkog uglja Zenica poduzmu mjere na spriječavanju sličnih rizika, te da se pojačaju aktivnosti na kontroli tog lokaliteta kako bi se spriječili iskopi uglja.