Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ker-Lindsay: Oprezno sa Vučićevim uticajem na Dodika

BiH

vučić dodik prnjavor

Nije dobro imati situacije u kojima stalno tražite od srpskog – ili bilo kog drugog premijera u konfliktima negdje drugdje – da interveniše, izjavio je za Radio Slobodna Evropa James Ker-Lindsay, ekspert za jugoistočnu Evropu i istraživač na Londonskoj školi ekonomije, upitan da li je srpski premijer Aleksandar Vučić mogao da učini više kako bi odvratio lidera Republike Srpske Milorada Dodika od raspisivanja referenduma o Danu RS.

– Posmatrao sam neke druge krize i smatram da nije dobro da zvaničnici vrše pritisak na svoje sunarodnike u drugim državama da urade ili ne urade ovo ili ono – kazao je Ker-Lindsay.

Po njegovim riječima, to se odnosi, recimo, i na grčke lidere kad su u pitanju kiparski Grci, kao i, primjerice, na političare Albanije kad je riječ o kosovskim Albancima.

– Siguran sam da premijer Rama ne bi želio da se od njega očekuje da konstantno vrši pritisak na Prištinu da učini nešto što međunarodna zajednica želi. To, pored ostalog, nije dobro i zato što takva očekivanja erodiraju poziciju tih lidera u njihovim sopstvenim zemljama, dok jačaju položaj nacionalista koji ih napadaju. Dakle, to je instrument koji treba da se koristi veoma, veoma oprezno – rekao je Ker-Lindsay za Slobodnu Evropu.