Kešo: SDP-ov pokušaj ubiranja jeftinih poena smjenom direktorice UKC

keso345

Nakon što inicijativa poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za smjenu direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović nije dobila većinu glasova, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika Stranke demokratske akcije Safet Kešo izjavio je za Fenu da je SDP, tražeći uvrštavanje te tačke u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, nastupio popoulistički, želeći pridobiti jeftine političke poene.

SDP je po Kešinim riječima, zarad tih ciljeva iskoristio situaciju nastalu zbog kvara na aparatima za zračenje na onkološkoj klinici ne obazirući se na činjenicu da je upravo ta stranka prethodno godinama upravljala kliničkim centrom, kako je rekao, jer su iz njenih redova bili ne samo premijer već i ministar zdravstva, kao i direktori ove zdravstvene ustanove.

– Pošto tada nisu našli za shodno da promijene zastarjele (medicinske) aparate, ocijenili su da im je lakše danas smijeniti direktoricu – rekao je Kešo i dodao da zbog dobrobiti pacijenata, ovo nije put za rješavanje problema u kliničkom centru već u angažmanu za otklanjanje problema u djelovanju te ustanove.

Predsjedavajući poslaničkog kluba predvođenog Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH Jozo Bagarić, objašnjavajući zašto ni gotovo čitav ovaj klub nije podržao SDP-ovu inicijativu, rekao je Feni da o tako važnom pitanju treba raspravljati uz prethodnu dobru pripremu, što znači uz obavezno prethodno pribavljanje izvještaja upravljačkih struktura i menadžmenta kliničkog centra. Budući da toga danas nije bilo, Klub predvođen HDZ-om smatrao je da nije spreman raspravljati o inicijativi, naglasio je Bagarić.

SDP-ovu inicijativu podržao je poslanički klub Saveza za bolju budućnost BiH, ali ne svi njegovi članovi jer su Faruk Ćupina, Zlatko Kravić i Vesna Švancer bili suzdržani.

Ćupina je njegovu suzdržanost kasnije objasnio riječima da se ovako važne odluke ne mogu donositi ad hoc, već da treba saslušati i drugu stranu, odnosno pogledati zvanične izvještaje iz kliničkog centra o stanju u toj ustanovi.

SDP, kao predlagač inicijative, tražio je zapravo da u današnji dnevni red sjednice Predstavničkog doma bude uvršten zaključak kojim bi poslanici obavezali Upravni odbor Kliničkog centra da odmah razriješi dužnosti direktoricu Sebiju Izetbegović, a ukoliko to ne bude učinjeno, da Federalna vlada smijeni Upravni odbor.

Prilikom glasanja, prijedlog SDP-a je podržalo 38 poslanika, 34 je bilo protiv a osam uzdržano. Trebalo je najmanje 50 glasova da bi inicijativa dobila većinsku podršku u Domu s 98 poslanika.

SDP je u opširnom obrazloženju inicijative za smjenu Sebije Izetbegović između ostalog naveo da su pacijenti s onkološke klinike protestirali jučer jer su dobili otpusna pisma pošto zbog kvara na aparatima za zračenje nisu mogli dobiti odgovarajući medicinski tretman.

I za brojne druge probleme u kliničkom centru, nedostatak lijekova i medicinske opreme, neefikasne mjere štednje, odlazak medicinskih stručnjaka nezadovoljnih politikom aktuelnog menadžmenta, SDP je optužio taj menadžment, odnosno direktoricu Izetbegović.