Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Građani BiH mogu imati povjerenja u pravosuđe kao sistem

Milan-Tegeltija-1001

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH ) Milan Tegeltija kazao je, osvrnuvši se na kritike iznijete danas na račun bh. pravosuđa u pogledu nepotizma te tvrdnje da je pravosuđe pod uticajem politike, da takve izjave daju upravo predstavnici vlasti na nivou BiH te se zapitao o čijoj se onda političkoj kontroli radi.

– To su paušalni prigovori, vrlo populistički, oslonjeni na opću percepciju građana da je sve u zemlji politizirano, ali za takve tvrdnje niko nikada nije dao nijedan argument – ustvrdio je Tegeltija nakon završene 47. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na kojoj je raspravljano o stanju u bh. pravosuđu.

Napomenuo je da je bilo različitih mišljenja tokom rasprave, kritika, ali i konstatacija da pravosudni sistem funkcionira bolje nego što je ranije bio slučaj.

– Ono što mogu da vidim kao pritiske jeste da svaki put kada svaki političar iskoristi skupštinsku govornicu ili medije da priča o pojedinačnom predmetu u pravosuđu koji traje i koji je nepravosnažno završen, tada vrši pritisak na te pravosudne institucije – kazao je.

Tegeltija je mišljenja da građani BiH imaju razloga da vjeruju u pravosuđe koje je kao sistem sigurno, ali da možda ima neke nedostatke.

– Zbog toga postoji regulatorno tijelo koje treba ispravljati te nedostatke onda kada ih uoči – istakao je te dodao da činjenica da su neke sudije bile članovi neke političke partije ili to poslije postanu, ne mora nužno da bude razlog za nepovjerenje građana, jer su i sudije kao građani jedne države i dio društva imaju pravo da se bave svim dozvoljenim aktivnostima.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša smatra da je većina parlamentarca danas dala dobre prijedloge i sugestije, iako su naveli i dosta negativnih stvari u radu pravosuđa.

– Ministarstvo pravde može samo raditi na poboljšanju zakonske regulative, a sve one anomalije koje se dešavaju unutar pravosuđa, da ih pokušamo na neki način suzbiti – kazao je, dodajući da se ovo ministarstvo ne može miješati na izbor sudaca i tužitelja u BiH jer je to odgovornost VSTV-a BiH.