Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanost u Rajlovcu

Kina donirala Oružanim snagama BiH opremu vrijednu oko 2,5 miliona KM

donacija kina (1)

Podžić je podsjetio da su OS BiH u prethodnim godinama već preuzele jedan dio inžinjerijskih mašina koje je doniralo Ministarstvo nacionalne odbrane Kine

Ceremonija primopredaje inžinjerijskih mašina i vozila, koje je Ministarstvo nacionalne odbrane Narodne Republike Kine doniralo Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti primopredaje prisustvovao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Kine u BiH Ji Ping.

“Koristim priliku istaći našu dobru i prijateljsku saradnju sa predstavnicima Ambasade Kine i kancelarijom vojnog atašea koji je svojim požrtvovanim radom kao i njegov prethodnik brigadir Luo Tiefeng ovu saradnju učinio boljom i produktivnijom”, kazao je Podžić.

Istakao je da ta saradnja ima svoj kontinuitet, što je rezultiralo velikim doprinosom u modernizaciji OS BiH, u ovom slučaju inžinjerijskim mašinama za njihov inžinjerijski bataljon.

Podžić je podsjetio da su OS BiH u prethodnim godinama već preuzele jedan dio inžinjerijskih mašina koje je doniralo Ministarstvo nacionalne odbrane Kine.

“Tako i danas imamo priliku preuzeti novu donaciju shodno ranije potpisanom sporazumu između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Kine čija vrijednost je oko 2,5 miliona KM. U procesu jačanja kapaciteta OS BiH kroz njihovu modernizaciju nama je pomoć od strane partnera jako važna”, naglasio je Podžić.

Kako je kazao, svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi, kada je sva novčana sredstva potrebno usmjeriti na borbu protiv COVID-19, spašavanje ljudskih života i posrnule privrede, ne mogu očekivati obimnija sredstva za modernizaciju OS BiH iz budžeta.

Smatra da je zbog toga ova donacija još važnija.

“Ova materijalno-tehnička sredstva bit će od velikog značaja OS BiH prvenstveno u izvršavanju jedne od njihovih misija, a to je pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, kao i izvršavanju ostalih redovnih zadataka OS BiH.

Ambasador Kine u BiH Ji Ping kazao je da je u pitanju treći kontigent bespovratne vojne pomoći koju Kina pruža BiH.

“Prijateljski odnosi ove dvije zemlje se neprekidno produbljuju, dok su se odnosi između dvije vojske podigli na još viši nivo. Spremni smo da u budućnosti jačamo saradnju i koordinaciju sa OS BiH u oblastima kao što su međunarodne mirovne operacije, obuka i obrazovanje kadrova”, rekao je Ji Ping.

​​​​​​​Generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, rekao je da danas prisustvuju donaciji od 15 inžinjerijskih sredstava prijateljske Kine.

“Ovom donacijom nisu samo uvećani inžinjerijski kapaciteti OS BiH nego generalno sposobnosti OS BiH za izršavanje zadataka definisanih zakonom. Već danas smo značajno operativniji da izvršavamo zadatak pomoći civilnim vlastima u reagovanju na prirodne katastrofe i nesreće”, izjavio je Knežević.