Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iz grada wuhana

Kineski turisti stigli u Neum, nema naznaka da su zaraženi

kineski turisti – neum

Svi nadležni ističu da nema razloga za paniku građana BiH, ali svakako da ima mjesta za oprez

Autobus sa 29 kineskih državljana iz grada Wuhana, u kojem su se u decembru pojavili prvi slučajevi oboljelih od koronavirusa, stigli su u Bosnu i Hercegovinu, nakon što su ranije turistički boravili u Italiji i Hrvatskoj. Prenoćiće u Neumu, a sutra stižu u Sarajevo.

Kako su poručili iz Granične policije, nema naznaka da se radi o osobama koje su zaražene koronavirusom. Iz ministarstarstva civilnih poslova saopštili su da je BiH spremna dočekati moguće slučajeve zaraze koronavirusom.

Nakon što su obišli određena mjesta i pojedine gradove u Hrvatskoj, kineski turisti u popodnevnim časovima stigli su u Bosnu i Hercegovinu. Prve provjere njihovog zdravstvenog stanja na granici izvršio je epidemilog federelnog zavoda za javno zdravstvo, ali i policijski službenici Granične policije BiH kojima su bile osigurane i maske kao mjera zaštite. Sve mjere predostrožnosti su preduzete i postupa se sa njima po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Svi nadležni ističu da nema razloga za paniku građana BiH, ali svakako da ima mjesta za oprez.

Predstavnici federalnog Zavoda za javno zdravstvo obišli su juče i kinesku kompaniju u Zvirovićima u kojoj radi 67 kineskih radnika koja je angažovana na izgradnji autoputa Počitelj – Zvirоvići. Situacija koju su zatekli na gradilištu je uredna.

Upute su iste kao i kod svih respiratornih oboljenja: prati ruke, obratiti pažnju na ličnu higijenu, a posebno na šta nadležni upozoravaju – ne kretati se u grupama. No, ono što posebno potenciraju iz federalnog ministarstva zdravstva jeste da je izvor prenosa koronavirusa još nepoznat, kao i da opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka nije u potpunosti jasan. Zbog toga, ističu, nije vrijeme za uzbunu i dizanje panike kakvo se danas moglo uočiti u pojedinim medijima.