Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Kiša će padati u svim krajevima BiH, tokom noći očekuje se i snijeg. Temperature će naglo pasti

snijeg sarajevo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiv

U nedjelju dolazi do promjene vremena, sa kojom ćemo ući u niz oblačnih dana sa čestim padavinama

Do nedjelje će se zadržati pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme u našim krajevima uz dnevne maksimume do oko 30 stepeni. Iako će sutra (petak) biti prolazno povećane oblačnosti koja neće donositi padavine.

U nedjelju dolazi do promjene vremena, sa kojom ćemo ući u niz oblačnih dana sa čestim padavinama, javlja BHmeteo.

U jutarnjim satima nedjelje stiže promjena vremena, najprije na sjever zemlje, a kasnije postepeno u nastavku dana će se premještati ka jugu. Donijet će naoblačenje, kišu, pljuskove, prolazno pojačan sjeverni vjetar i osjetan pad temperature.

Kiša će padati u svim krajevima BiH, a na izmaku padavina u noći na ponedjeljak po vrhovima najviših planinama moguće da bude i snijega.

Ponedjeljak pretežno oblačan i dosta svjež. U sjevernijim dijelovima zemlje tokom dana manja šansa za padavine i tu bi bilo većinom suho, dok je u ostatku zemlje povremeno moguća kiša, pogotovo na jugu – u Hercegovini.

Od noći na utorak (17.10.) sa zapada i jugozapada pristizat će sve više vlažnog i nestabilnog zraka koji bi nam u utorak i srijedu(18.10.) donio više padavina i lokalno obilnije.

Do nedjelje(15.10.) zadržat će se pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme u našim krajevima uz dnevne maksimume do…

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, October 12, 2023

Obilnije padavine su najizgledne u Hercegovini, jugozapadnim i zapadnim dijelovima Bosne. Pored padavina, sa jugozapada bi pristizao i topliji zrak pa nas tako od utorka sasvim izgledno očekuje porast temperature.

Snijeg najavio i Sladić

Bh. meteorolog Nedim Sladić je ranije ove sedmice kazao kako smo iza nas ostavili vruće i žarko ljeto.

U nedjelju približavanje frontalnog poremećaja, pojačavat će hladniji zrak prema jugu i samim tim možemo govoriti da drugog dana vikenda očekujemo pad temperature zraka i kišu koja će iduće sedmice najviše zahvatiti veliki dio naše zemlje.

Mogla bi potrajati 3-4 dana, temperature će pasti a dovoljno će biti niske na najvišim vrhovima planina da zabilježimo pahulje snijega“, kazao je i dodao:

“To je nešto što viđamo svake godine, nije ništa neuobičajeno, prošle godine smo to vidjeli krajem septembra mjeseca”.

Prognoza za naredne dane

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 23 do 29 °C.

U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 23 do 29 °C.

U nedjelju jutro u istočnim područjima Bosne i u Hercegovini pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje. U ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne, a poslije podne i tokom noći širom zemlje. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne od 11 do 17, a u ostatku Bosne od 16 do 22, u Hercegovini do 24 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodnena kiša se očekuje u većem dijelu naše zemlje, a poslije podne i tokom noći u Hercegovini i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, na jugu do 13, a dnevna od 11 do 16, na jugu do 21 °C.