Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unsko-sanski kanton

Kiša pada neprestano od subote uveče, prijeti velika opasnost od poplava

Poplave
Foto: BHRT

Kiša u Bihaću nije prestala padati od subote uveče, te je u tom periodu evidentirano oko 50 litara po metru kvadratnom padavina

Obilne kišne padavine na području Unsko-sanskog kantona (USK) u posljednja 24 sata uslovile su konstantan rast vodostaja ovdašnjih rijeka, naročito Une, Sane i Klokota. Trend rasta na nekim mjernim tačkama premašuje i pet centimetara po satu, pa je tako izmjereni vodostaj Une u središtu Bihaća već iznad prve kritične tačke – jednog metra.

Kiša u Bihaću nije prestala padati od subote uveče, te je u tom periodu evidentirano oko 50 litara po metru kvadratnom padavina. Iz bihaćke Meteo stanice naglašeno je kako se radi o vrlo ozbiljnoj količini padavina za ovo područje Bosne i Hercegovine, naročito uzevši u obzir kratak mjerni period.

Prema dosadašnjim prikupljenim informacijama, najozbiljnija prijetnja od poplava je u naseljima Orašac, Kulen Vakuf, Pokoj, Kralje i Kostela. Ova su naselja inače bila i među najugroženijima za vrijeme prošlogodišnjih decembarskih poplava.

Mještani su prijavili aktivaciju određenih klizišta, kao i izlijevanje vode na nekim kritičnim tačkama. Za sada, na svu sreću, nema informacija o poplavljenim stambenim ili poslovnim objektima.

„Preporučeno je poduzimanje preventivnih mjera, odnosno izmještanje stvari i imovine iz stambenih i poslovnih objekata, koji bi mogli biti poplavljeni ukoliko se nastavi ovakav trend padavina i rasta vodostaja. U pripravnosti smo, pratimo situaciju, a neke ekipe su već raspoređene po terenu“, saopšteno je sinoć iz Službe civilne zaštite Grada Bihaća.

Istaknuto je kako je preporuka izdana i na osnovu vremenske prognoze, s obzirom da su najavljene obilne padavine i u narednih nekoliko dana.

Besana noć u Sanskom Mostu

Situacija u Sanskom Mostu se jutros smirila nakon što je tokom protekle noći došlo do naglog rasta i izlijevanja Blihe, Zdene i Majdanuše, pritoka Sane, te više rječica i potoka, što je prouzrokovalo poplave koje su ugrozile brojne stambene objekte i putne komunikacije.

“Stanje je jutros bolje i rijeke su se povukle u svoja korita, vodostaj Sane porastao je tokom noći i sada iznosi 377 centimetara. Najveći problem su nam pričinile pritoke čiji je vodostaj ekstremno brzo rastao, kao i bujične poplave koje su ugrozile mnoga naselja gdje ranije nije bilo ovakvih problema”, kaže Said Ramić, načelnik Civilne zaštite Općine Sanski Most.

Najkritičnija situacija bila je u Starom Majdanu, Alagića polju, Vršu, Naprellju, Vršu, Zdeni i Kamengradu.

“U ovome trenutku imamo informacije o tome da je voda prodrla i u stambene objekte, te u pomoćne objekte u brojnim naseljima, ali ćemo konkretnije informacije o tome, kao i o materijalnim štetama znati kada komisija obiđe teren”, istakao je Ramić, prenose Nezavisne novine.