Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestoke borbe

Odbrana Bahmuta se nastavlja: “Jedna ofanziva nije dovoljna”

bahmut
Foto: Twitter

“Ako možete zamisliti da su Britanija i druge zapadnoevropske zemlje, i Amerika, dale Ukrajini alate za obavljanje posla prije godinu dana, mi vjerovatno ne bismo budi sada ovdje”

Odbrana Bahmuta se nastavlja, a prošli su dani pokazali da Ukrajina može krenuti naprijed i suprotstaviti se ruskim snagama u tom gradu, izjavio je u ponedjeljak komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general pukovnik Oleksandr Sjirskij.

– Napredovanje naših vojnika duž pravca Bahmuta – to je prva uspješna ofanzivna operacija u odbrani grada – navodi Sjrskij na platformi Telegram za razmjenu poruka ukrajinskog vojnog medijskog centra.

– Posljednji dani su pokazali da možemo ići naprijed i uništiti neprijatelja čak i u ovako izuzetno teškim uslovima. Operacija odbrane Bahmuta se nastavlja. Sve potrebne odluke za odbranu su donešene – navodi ukrajinski general, prenosi Reuters.

Shirreff: Jedna kontraofanziva protiv Rusije nedovoljna

Bivši komandant NATO-a doveo je u pitanje brzinu kojom su zapadne zemlje naoružale Ukrajinu – i rekao da bi rat zbog toga mogao da se vuče godinama.

Bivši zamjenik vrhovnog savezničkog komandanta NATO-a, Sir Richard Shirreff, izjavio je za Sky News: “Ako možete zamisliti da su Britanija i druge zapadnoevropske zemlje, i Amerika, dale Ukrajini alate za obavljanje posla prije godinu dana, mi vjerovatno ne bismo budi sada ovdje.”

– I rezultat toga je, naravno, da će ukrajinska kontraofanziva, kada do nje dođe, zahtijevati veliki napor da postigne uspjeh. I pretpostavljam da vjerovatno neće postići uspjeh koji je potreban u prvoj ofanzivi i vjerovatno ćemo morati vidjeti niz velikih napada u narednim mjesecima i zaista godinama – kazao je on.

– Volio bih da je tako. Bilo bi sjajno. Ali ratovanje nije jednostavno, stvari nikad ne idu po planu i morate biti spremni na najgori slučaj. I stoga moramo biti spremni za niz kontraofanziva, od kojih će svaka zahtijevati značajnu logistiku, opremu, obuku i podršku sa Zapada kako bi se postiglo ono što treba učiniti – Sir Richard je rekao upitan o izjavama Zelenskog da bi Ukrajina mogla pobijediti Rusiju do kraja godine.