Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba s poplavama

Kiša u USK trenutno ne pada, vodostaji u stagnaciji ili opadanju

Foto: Facebook
Poplave u Bihaću

Situacija u Bihaću je i dalje prilično ozbiljna, s obzirom da je iz Gradske službe civilne zaštite potvrđeno kako je poplavljeno više od 300 stambenih objekata, te pričinjena ogromna materijalna šteta na poljoprivrednim dobrima

Kiša u Unsko-sanskom kantonu (USK) barem je privremeno prestala, što pogoduje trenutnoj stagnaciji ili opadanju svih vodostaja. Jutros je u središtu Bihaća vodostaj Une iznosio 146, dok je u Bosanskoj Krupi izmjereno 337 centimetara i oba su u fazi opadanja.

Situacija u Bihaću je i dalje prilično ozbiljna, s obzirom da je iz Gradske službe civilne zaštite potvrđeno kako je poplavljeno više od 300 stambenih objekata, te pričinjena ogromna materijalna šteta na poljoprivrednim dobrima.

U Bosanskoj Krupi također je još jučer saopćeno da je nekoliko kompletnih naselja poplavljeno. Voda je prodrla u brojne stambene, poslovne i pomoćne objekte, a građani i privrednici ističu da su štete nemjerljive.

Putne komunikacije Bihać – Srbljani (Kostela) i Bihać – Kamenica i dalje su zatvorene zbog izlijevanja vode na cestu.

Iz Ministarstva obrazovanja USK potvrđeno je kako je školama data saglasnost za privremeno obustavljanje obrazovnog procesa, ukoliko za to postoji potreba. Brojne osnovne i srednje škole u Bihaću i Bosanskoj Krupi to su bile primorane uraditi, dok će studenti na Univerzitetu u Bihaću privremeno preći na online princip slušanja predavanja.

Danas bi prema najavama poplavljena područja trebali obići član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.