Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čuvajte bateriju

Zašto je poželjno skinuti masku prije nego što mobitel stavite da se puni

Foto: Unsplash
Ilustracija

Apple navodi da je poželjna temperatura okruženja za rad uređaja između 0 i 35 stepeni Celzijusa. Uslovi niske ili visoke temperature mogu uzrokovati da vaš uređaj promijeni ponašanje

Većina pametnih telefona napaja se litijum-jonskim baterijama i one će s vremenom postati slabije bez obzira na to kako punite svoj telefon. No, mada se efikasnost baterija smanjuje što ih duže koristite, postoje neke stvari koje mogu produžiti njihov vijek trajanja.

Naime, ako predugo punite mobilni telefon ili pustite da se uređaj isprazni do kraja pa ga tek onda stavljate na punjač, to će skratiti vijek trajanja baterije vašeg pametnog telefona. Ali, jedan od najefikasnijih načina za uništavanje baterije jeste pregrijavanje, piše IFLScience, a prenosi N1 Zagreb.

Na Apple-ovoj stranici za podršku upozoravaju da “korištenje iOS ili iPadOS uređaja u vrlo vrućim uslovima može trajno skratiti trajanje baterije”. Dakle, ne ostavljajte svoj mobilni telefon u parkiranom automobilu kada su temperature visoke.

Apple navodi da je poželjna temperatura okruženja za rad uređaja između 0 i 35 stepeni Celzijusa. Uslovi niske ili visoke temperature mogu uzrokovati da vaš uređaj promijeni ponašanje kako bi regulisao svoju temperaturu.

Sajt IFLScience navodi da neke vrste maskica mogu dovesti do toga da se uređaj jako zagrije tokom punjenja. Ako primijetite da vam je telefon znatno topliji nakon punjenja, to bi mogao biti znak da postaje prevruć, što oštećuje kapacitet baterije.

Prema tome, poželjno je skinuti masku prije nego što stavite mobilni telefona da se puni. Uz to, izbjegavajte da punite uređaj tokom noći jer to takođe može opteretiti elektrode baterije.