Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilne padavine

U poplavama ima povrijeđenih, desetine kuća pod vodom. Vodostaji i dalje rastu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogled na poplavljeno područje Duge Rese kod mjesta Mrežnički Brig

Kako javlja Radiotelevizija Srbije, brojne ulice u Novom Sadu su poplavljene, promet se u nekim dijelovima odvija otežano, a u nekim dijelovima grada je i blokiran

U Srbiji su obilne oborine uzrokovale poplave, a u Novom Sadu ozlijeđene su dvije osobe dok je u Koceljevi pod vodom deset kuća, ali životi ljudi nisu ugroženi.

Pripadnici srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) intervenirali su u više mjesta, a evakuirane su tri osobe.

Tako su spasioci evakuirali dvije osobe s krova poplavljenog automobila u Novom Sadu i još jednu osobu u Koceljevi gdje je poplavljeno nekoliko objekata.

Kako javlja Radiotelevizija Srbije, brojne ulice u Novom Sadu su poplavljene, promet se u nekim dijelovima odvija otežano, a u nekim dijelovima grada je i blokiran.

Nakon obilne kiše koja je sinoć padala u Zrenjaninu, sva raskrižja i kritična mjesta u gradu koja su bila poplavljena su prohodna i promet se obavlja normalno.

Iz Policijske uprave Zrenjanin priopćeno je da su vatrogasci intervenirali na više lokacija i crpili vodu crpkama iz podruma porodičnh kuća.

Vodostaj Save kod Šapca u petak će, prema procjeni srbijanskog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, uslijed obilnih kiša preći granicu redovite odbrane od poplava.

U Hrvatskoj i dalje traje borba s poplavama, no situacija je pod kontrolom, a tokom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu, rekao je u četvrtak Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Karlovac će danas posjetiti i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i održati radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite sinoć su poručili da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Kako javlja Hina, vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu.

Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice protekle je noći pao za desetak centimetara i u 7 sati je iznosio 489 centimetara, što su stanovnici tog pounjskog grada dočekali s olakšanjem.

U Sloveniji su vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju tijekom noći otklanjali posljedice obilnih oborina koje su proteklih dana zahvatile tu zemlju.

Vatrogasci su crpili vodu iz podrumskih prostorija stambenih i drugih objekata, čistili propuste, uklanjali oboreno drveće i postavljali vreće s pijeskom.

Kako javljaju slovenski mediji, uslijed obilnih oborina u Sloveniji je aktivirano još 16 klizišta, a najviše ih je u sjeveroistočnom dijelu te zemlje.