sud bih

Kisić: Nema osnova za izručenje Vinka Martinovića Štele

kisic stela (1)

Po njenim riječima, na današnjem ročištu u Sudu BiH odlučivano je da li Martinoviću treba odrediti mjeru privremenog pritvora budući da je Bosna i Hercegovina zaprimila zahtjev Republike Hrvatske za njegovo izručenje radi izdržavanja zatvorske kazne u Hrvatskoj. Na ročištu, privremeni pritvor nije određen

Nina Kisić, advokatica Vinka Martinovića Štele, izjavila je nakon današnjeg ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu da nema osnova za Martinovićevo izručenje budući da se djelo zbog kojeg ga Hrvatska traži dogodilo 1996. godine a sporazum između BiH i Hrvatske o izručenju vlastitih državljana stupio na snagu tek 2014.

– Taj sporazum se ne može retroaktivno primijeniti tako da smatram da nema mjesta ni odluci o potencijalnom izručenju – kazala je novinarima Kisić.

Nemogućnost retroaktivne primjene navedenog sporazuma odnosi se na sva krivična djela, napomenula je, odgovarajući na novinarska pitanja.

– Zamolba vezana za hrvatske generale otišla je prema drugom sporazumu koji se tiče preduzimanja krivičnog gonjenja a ne izručenja – kaže Kisić.

Po njenim riječima, na današnjem ročištu u Sudu BiH odlučivano je da li Martinoviću treba odrediti mjeru privremenog pritvora budući da je Bosna i Hercegovina zaprimila zahtjev Republike Hrvatske za njegovo izručenje radi izdržavanja zatvorske kazne u Hrvatskoj. Na ročištu, privremeni pritvor nije određen.

Kad je riječ o tome hoće li Vinko Martinović Štela ostati slobodan čovjek, dodala je da se to ne tiče ovog postupka u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina će formalno obavijestiti Republiku Hrvatsku o današnjoj odluci i tražiti dostavljanje dokumentacije koja bi se ticala potencijalnog izručenja, o čemu će biti organizirano posebno ročište, kazala je advokatica, napominjući nakon ročišta da je Martinović slobodan.

Vinka Martinovića Štelu Hrvatska potražuje da bi izdržavao zatvorsku kaznu jer je osuđen za ubistvo Jasmine Đukić 1996. godine.

Vrhovni sud u toj zemlji izrekao mu je deset godina zatvora, ali je on pobjegao 2016. te prije dva dana bio uhapšen u Mostaru u Bosni i Hercegovini.