Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klanjana dženaza poginulom rudaru Nerminu Šehiću

Klanjana dženaza Nerminu Šehiću

Na mjesnom mezarju u banovićkom naselju Grivice danas je klanjana dženaza i obavljen je ukop Nermina Šehića (41), stradalog rudara Rudnika mrkog uglja Banovići koji je u petak poginuo kada se urušio strop prilikom pripremanja prostorije za mehanizovano čelo, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženazi je prisustvovao veliki broj članova porodice, prijatelja, rudara i građana Banovića.

Safer Mušanović, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika, rekao je da je nesreća pogodila sve stanovnike ovog rudarskog mjesta. U rudniku je zaposleno 2.910 ljudi, a na području općine Banovići danas je Dan žalosti.

nermin sehic

“Rudarstvo je specifično i teško zanimanje, a imajući u vidu da ova sredina živi od Rudnika, građani Banovića duboko su ražalošćeni zbog Šehićevog stradanja. Rudarske porodice su solidarne, a ova je nesreća rastužila posebno njegove kolege, rudare koji su se uspjeli spasiti. Naravno, najteže je njegovoj porodici. Šehić je bio rukovalac mašinom. Bio je stručan u svom poslu i vrijedan radnik. Koliko je bio savjestan, govori činjenica da je, u trenutku kada se strop počeo obrušavati i kada je devet rudara uspjelo pobjeći, želio spasiti mašinu. Vratio se da je isključi, što ga je koštalo života”, rekao je Mušanović, dodajući da i Šehićeva trojica braće rade u rudniku, ali ne silaze u jamu.

Rudnik će, obećao je tehnički direktor Ibrahim Lapandić, zaposliti suprugu stradalog rudara i preuzeti brigu u vezi s finansiranjem školovanja dvoje maloljetne djece.

“Imamo obavezu prema porodici našeg rahmetli kolege i važno je da reagiramo na vrijeme. Inače, u toku je sanacija terena na kojem se nesreća dogodila i u skladu sa Zakonom o rudarstvu na ovom će se mjestu radovi nastaviti iduće sedmice”, izjavio je Lapandić.