Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodica Golić sa zebnjom prati vodostaj Save

vodostaj save gasnica4

Petočlana porodica Golić koja živi u gradiškom selu Gašnica sa zebnjom prati vodostaj Save, koji je danas u Gradišci iznosio 779, odnosno za 49 centimetara prešao je kotu vanredne odbrane od polava, javlja Anadolu Agency.

Republički hidometeorološki zavod Republike Srpske saopštio je da će kiša koja će padati i narednih dana usloviti porast rijeka među kojima je i Sava.

Golići žive na 500 metara od Save, koja se, obzirom da je u pitanju nebranjeno područje, izlila u polja. Njihova kuća, koja je gotovo okružena vodom, nalazi se pored magistralnog puta Gradiška – Kozarska Dubica.

Na tom mjestu prethodnih godina dolazilo je do prekida saobraćaja zbog visokog vodostaja Save.

“Preklani je voda pet puta dolazila pred kuću. Lani nije baš toliko, svake godine, proljeće, jesen mi smo u takvoj situaciji. Svake godine smo mi u tom haosu, svaki put strepiš da će ta voda doći, jer kad god počne da dolazi – mi mislimo eto je u kuću”, izjavila je Radojka Golić za Anadolu Agency (AA).

vodostaj save gasnica9

Porodica Golić, kada vidi da bi se Sava mogla izliti, počinje sa pripremama za poplavu. Podižu sve čemu bi voda mogla naštetiti. Čamac ostave pred kućom, kako bi mogli izvoziti djecu da idu u školu.

Na pitanje da li mogu da spavaju u noćima kada se voda približi kući, Radojka objašnjava da su 2014. godine, kada je voda doprla do gornje stepenice na ulazu u kuću, ustajali svako dva sata.

“Tu nema više spavanja. Imamo staricu od 80 godina, kud s njom, djeca su maloljetna, svašta nešto”, kaže Radojka.

Na pitanje da li očekuju da će sada voda doći do kuće, Radojka odgovara da prema svim prognozama koje je vidjela, ne bi trebalo da se to desi.

“Kad gledamo šta se dešava u Srbiji, mi se bojimo. Normalno da se moraš bojati, dok god pada kiša, mi se bojimo”, kaže ona.

Odselili bi se, priča, ali ni to nije jednostavno.

“Lako bi bilo da se može staviti kuća na leđa. U blizini je i rijeka Gašnica, i mi smo non-stop u vodi, niko ništa ne poduzima”, kaže Radojka i dodaje da u njihovoj blizini postoje još dvije kuće, kojima jednako prijete poplave.
Njena svekrva Stoja Golić, objasnila je da je porodica kuću napravila 1966. godine. Vode se, kaže, ne boji, jer je bolje kada polako dolazi Sava, nego kada ih iznenadi brdska poplava, kao što je bio slučaj 1994. godine. Tada im je kuća bila poplavljena, a s obzirom da se sve desilo brzo, nisu stigli ništa skloniti.

Navikla se, kaže, na sklanjanje stvari od vode, ali u poslednje vrijeme situacija je mnogo više nervira nego prije.