Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klinički centar Banja Luka koristio zavoje iz 1949.

zavoji

Klinički centar Banja Luka je nedavno koristio zavojni materijal koji je proizveden 1949. godine, upozorio je danas član Glavnog odbora SDS-a Slobodan Stanić, ističući da upravo to oslikava pravo stanje u zdravstvenom sistemu RS.

Ovaj materijal je, navodi, korišten u vrijeme dok je bila nestašica zavojnog materijala na pojedinim klinikama, od kojih je jedna hirurška.

Stanić je i na pres-konferenciji u Banjoj Luci pokazao neke od tih materijala proizvedenih 1. juna 1949. godine, zatim 1969., 1973. i 1984. na kojima piše „Jugoslovenska armija“, „Vojnosanitetski zavod“.

– Ovo da nije tragično bilo bi smješno, jer samo pet godina dijeli materijal da bi mogao biti korišten i u bici na Neretvi – ukazao je Stanić.

zavoji2Posebno je upozorio da je na materijalu ostao natpis “sterilisano”, umjesto da se vodi kao nesterilni.

Član Glavnog odbora SDS-a je naglasio da bi ovaj zavojni materijal trebalo da bude u nekom muzeju, a ne da se koristi danas u 21.vijeku.

zavoji1

Stanić kaže da je RS uzela kredite za zdravstvo, prave se skupi objekti, a nedostaje sanitetskom materijala, iako jedan zavoj košta 20 feninga.

On smatra da je Ministarstvo zdravlja RS-a trebalo pripremiti materijal za posebnu sjednicu Vlade o stanju u zdravstvu, ali nakon ovog što se saznalo o sanitetskom materijalu starom 50 godina treba da se zakaže posebno zasjedanje Narodne skupštine RS, a sve u interesu građana.