Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klinika za onkologiju KCUS-a: Otpuštena su 2 pacijenta a ne 150

samir beslija
Šef Klinike za onkologiju prof. dr. Semir Bešlija

Povodom informacije koja je jučer objavljena u medijima da je 150 pacijenata Klinike za onkologiju KCUS-a dobilo otpusna pisma zbog neispravnih aparata za zračenje, saopćenjem za javnost oglasili su se šef Klinike za onkologiju prof. dr. Semir Bešlija i direktorica Internističke discipline prof. dr. Senija Rašić.

Kako navode Rašić i Bešlija, medijski napisi da je 150 pacijenata Onkologije dobilo otpusna pisma su neistiniti.

– Za dva pacijenta su u ponedjeljak, 12.6.2017, napisana otpusna pisma sa preporukom za nastavak radioterapije u drugom centru, a zbog nemogućnosti sprovođenja radioterapijskog tretmana u tom trenutku na Klinici za onkologiju KCUS usljed kvara aparata za zračenje. Posebno ističemo da otpusnice za pacijente ne potpisuje menadžment KCUS, niti je ijednu potpisao – navode u saopćenju dr. Rašić i dr. Bešlija.

Dodaju da su jučer razgovarali sa pacijenticama na ginekološkom odjelu Klinike za onkologiju, te da su im detaljno obrazložili razloge pauze u planiranoj radioterapiji i saopćili da KCUS aktivno radi na rješavanju problema.

– Po popravci linearnog akceleratora, Klinika za onkologiju će raditi u tri smjene kako bi se planirani raspored liječenja pacijenata odvijao bez zastoja. Za 42 pacijenta isplaniran je ubrzan kurs zračenja sa softverskim preračunavanjem doze, tako da će biti ispoštovana planirana optimalna doza radioterapije – navodi se u saopćenju.

Ljekari KCUS-a na kraju su napomenuli da se ovakve situacije dešavaju i u drugim centrima u regiji zbog preopterećenosti aparata za zračenje.

Naglašavaju da bi Klinika za onkologiju KCUS-a, s obzirom na broj pacijenata, trebala raspolagati sa minimalno četiri linearna akceleratora.