Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar unutrašnjih poslova USK

Kljajić: Kada bi funkcioneri ostali bez plaća, migrantsku krizu bi riješili za deset dana

Kljajić tvrdi kako svi “bacaju problem iz svog dvorišta” i to sve završava na području USK te ističe kako je “najlakše iz toplih fotelja slati poruku USK da Biru treba otvoriti”

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić izjavio je za BHRT kako bi problem migrantske krize u BiH bio riješen za deset dana, ukoliko bi visoki predstavnik blokirao primanja bh. funkcionerima dok se ne riješi pitanje izgradnje prihvatnih centara.

Gostujući u emisiji BHT1 Uživo, Kljajić je rekao da je pitanje migracija i spašavanje obraza BiH uvijek na vlastima Unsko-sanskog kantona.

“Mi tri godine upozoravamo da nema planskog rješavanja migrantske krize i da se teret mora raspodijeliti… Nažalost, umjesto da se bavimo normalnim pitanjima kao sav normalan svijet, mi se moramo baviti pitanjem zbrinjavanja migranata u 21. stoljeću, što je porazno. Kada bi visoki predstavnik zabranio sva novčana primanja parlamentarcima, vlastima na bio kojem nivou, počevši od mene, i kada ostanemo bez plate možda ćemo početi ozbiljnije shvatati tragediju tih ljudi i rješavati sudbinu migranata, ali u sudbinu građana BiH”.

Kljajić tvrdi kako svi “bacaju problem iz svog dvorišta” i to sve završava na području USK te ističe kako je “najlakše iz toplih fotelja slati poruku USK da Biru treba otvoriti”.

“Više od godinu upozoravamo da je Bira sigurnosni problem građanima Bihaća, imali smo puno krivičnih djela, prekršaja i incidentnih situacija. Nismo imali partnera da riješimo te probleme… Bilo je dovoljno vremena da se kamp Lipa sagradi. U suštini, to će u budućnosti biti jedno kontejnersko naselje, sada ima 256 kontejnera u Biri i to sve sve moglo premjestiti u kratkom vremenskom periodu, ali nije bilo volje ni od strane predstavnika IOM-a ni od strane Vijeća ministara BiH da se to riješi prije zime”.

Kljajić kaže kako Bira više ne može biti prihvatni centar.

“Naši građani to ne žele, mi nećemo dizati policiju na građane. Podržavamo odluku vlasti USK koje su rekle da Bira ne može biti prihvatni centar. Uz to, mi nemamo zakonsko uporište da proglašavamo određene objekte privremenim prihvatnim centrima. Jasna je regulativa na nivou BiH kako ti centri moraju izgledati i kakve se dozvole trebaju izdavati. Ovo je industrijski objekat i ne znam kako bi se mogao proglasiti prihvatnim centrom”.

Ministar unutrašnjih poslova USK nema ništa protiv da kamp Lipa postane trajni prihvatni centar za migrante, ali naglašava da je trajni ostanak migranata u našoj zemlji neostvariv.

“Grad Bihać i kantonalna vlada podržava ideju da na području USK, van urbanih sredina, budu prihvatni centri. Nemamo ništa protiv da Lipa postane prihvatni centar. Ali, ono što je vizija samih migranata je da oni ne žele ostati u BiH, da se oni bore da dođu do zemalja Evropske unije. Kroz BiH je dosad prošlo oko 90 hiljada migranata i svi su otišli u zemlje Evropske unije”.

Govoreći o najrealnijem rješenju trenutne situacije sa migrantima, Kjajić kaže kako bi najbolje bilo da se ovih hiljadu migranata zbrinu u zemljama Evropske unije, a da Vijeće ministara BiH u drugoj fazi požuri da se sagradi prihvatni kamp Lipa.

“Nećemo ništa dobiti ni iduće godine, ako ne budemo imali više centara na području BiH i ako krizu ne budemo posmatrali planski. Moraju postojati pravila ponašanja kad su migranti u pitanju, mora postojati kućni red, ne mogu se oni slobodno šetati i narušavati privatnost naših građana. Kako postoje propisi za mene kao državljanina BiH, tako moraju i za migrante”, rekao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.