BiH

Pandemija kao opravdanje

Ključni zakoni iz oblasti pravosuđa koje traži EU stavljeni na čekanje?!

19/01/2021

Novi izvještaj Ministarstva pravde kojeg će usvojiti Vijeće ministara opravdao negativno mišljenje Evropske komisije za BiH

Piše: A. DUČIĆ

Pred Vijećem ministara BiH, kako saznaje Fokus.ba, uskoro bi se trebao naći i izvještaj Ministarstva pravde BiH o provođenju Strategije sektora pravde u BiH za cijelu prošlu godinu. Ovaj izvještaj, koji je u posjedu našeg portala, gotovo u potpunosti potvrđuje negativno mišljenje Evropske komisije o napretku BiH u ovoj oblasti.

Ministarstvo pravde BiH na čijem čelu je ministar Josip Grubeša na samom početku izvještaja pokušava opravdati nedostatak rezultata s rečenicom “bilo je proglašeno vanredno stanje na cijeloj teritoriji BiH zbog pandemije virusa Covid – 19 što je uveliko uticalo na sam rad i funkcionisanje mehanizama za praćenje i provođenje SRSP u BiH i njenog Akcionog plana“.

Tako primjeri radi i u strateškoj oblasti izvještaja – pravosuđu. Donosimo pregled šta sve nije učinjeno:

1. Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u: Potreba za izmjenama ovog zakona iskazana je još u periodu 2008.-2012. Rezime za 2020. – niz otkazanih sastanaka radnih grupa, Ministarstvo pravde na jesen pristupilo izmjenama i dopunama zakona za koje prikuplja mišljenja. Taj process još nije završen.

2. Zakon o sudovima BiH: U julu 2017. na TAIEX radionici iskazana potreba za ovim zakonom kojim se osniva samostalan žalbeni sud BiH, odvojen od prvostepenog Suda BiH. Tri godine kasnije, kako se navodi u izvještaju, ministar pravde BiH rješenjem je uspostavio Radnu grupa za pripremu Nacrta zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, ali je sastanak koji je bio planiran tokom oktobra 2020. godine zbog nemogućnosti prisustva većeg broja članova otkazan.

3. Zakon o Ustavnom sudu BiH: Izrada Zakona o Ustavnom sudu BiH bila je predviđena Programom rada Ministarstva pravde BiH za 2019. i 2020 godinu. Tokom 2019. i 2020. godine nisu pokrenute dalje aktivnosti na realizaciji ovog programa „zbog političkih rizika“.

4. Izmjene i dopune Zakona o Tužilaštvu BiH: Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, kao i Zakona o sudovima BiH, kako navode iz Ministarstva pravde, utječu i na ishod odredbi Zakona o Tužilaštvu BiH.

– Ovaj program i pripadajuće aktivnosti su bile uvrštene u Program rada Ministarstva pravde BiH za 2019. godinu, i po neispunjavanju uvršten je i u 2020. godinu. Iz razloga međusobne povezanosti, te ozbiljnih zastoja na pripremi prethodna dva propisa strateški program nije pokrenut – kaže se u izvještaju.

5. Izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH: Osnovna namjera izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH je bila usaglašavanje propisa na svim nivoima vlasti i precizno regulisanje pitanja obnove krivičnog postupka po odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Do sada je održano pet sastanaka radne grupe, a 4. i 05. mart 2020. posljednji u prvom polugodištu 2020. godine. Kao posljedica vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa od polovice trećeg mjeseca proces je u zastoju zbog otežanih uslova za održavanje sastanaka radne grupe.

Treba naglasiti da se u negativnom mišljenju Evropske komisije navodi da nadležni nivoi vlasti ne izdvajaju dovoljna finansijska sredstva za mjere navedene u Strategiji, iako su brojne radne grupe za njihovu implementaciju operativne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.