Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Ključo udaljen iz sudnice zbog nepoštivanja Suda

sudnica sud bih
Foto: Arhiv

On je bio nedostupan, nije bio u bjekstvu. Zašto tužilac nije poslao kurira u Siriju da mu uruči poziv

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo produženje pritvora za Vildana Ključu, protiv kojeg je Državni sud potvrdio optužnicu za organizovanje terorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku.

Optuženi Ključo nije htio ustati na početku ročišta, na kojem se raspravljalo o produženju pritvora, kada je sutkinja Vesna Jesenković pročitala njegovo ime, navodeći kako svoje razloge neće obrazlagati. Njegov branilac Senad Bilić je kazao kako se ne radi o nepoštivanju Suda, već da je riječ o vjerskim razlozima. Sutkinja Jesenković je potom udaljila Ključu iz sudnice zbog nepoštivanja Suda.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao kako je produženje pritvora jedini način da se osigura prisustvo optuženog na suđenju, budući da ne poštuje institucije i zakone BiH. Objasnio je kako se Ključo 2012. godine priključio terorističkim grupama, da je znao da se protiv njega vodi krivični postupak BiH i da nije iskazao namjeru da se vrati sve dok ISIL nije poražen.

“Stepen radikalizacije kod njega je veći u odnosu na druge ljude. Ako se ova osoba nađe na slobodi, neće poštivati mjere zabrane, neće se odazvati na pozive Suda i može ponovo napustiti državu. Da bi se okončao postupak protiv njega, nužno je da bude u pritvoru”, obrazložio je Čampara.

Ključo je optužen da je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom. U vojnim jedinicama sudjelovao je sve do 2023., odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH, čime je proveo više od decenije na ratištima Sirije i Iraka te je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na tom području.

Branilac Bilić je kazao kako je optužnicu dobio tek jučer. Naveo je kako se Ključo javio u ambasadu naše zemlje u Turskoj, gdje je dobio putnu ispravu, nakon čega je avionom došao u Sarajevo, gdje je i uhapšen. Dodao je kako njegov branjenik nije sam prešao granicu između Sirije i Turske, nego uz pomoć drugih lica, te da to znanje nije iskoristio da bi preko Bugarske došao do BiH i skrivao se.

“On je bio nedostupan, nije bio u bjekstvu. Zašto tužilac nije poslao kurira u Siriju da mu uruči poziv. Nema razloga da mu se produžuje pritvor. Boravak u kućnom pritvoru uz određene mjere zabrane mislim da bi bio dovoljan”, rekao je Bilić i naveo kako Ključo ne posjeduje imovinu, ta da ovdje ima roditelje.

Tužilaštvo se usprotivilo ovome prijedlogu.

Sud će odluku donijeti u zakonskom roku.