Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klub Bošnjaka najavljuje apelaciju Ustavnom sudu zbog Zakona o prebivalištu

ustavni sud bih

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su bez glasova delegata iz Kluba Bošnjaka Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Ranije je iz ovog kluba upozoravano da će se zakon negativno odraziti na povratnike, a danas nakon što je zakon usvojen po hitnom postupku delegat Kluba Bošnjaka Safet Softić (SDA) najavljuje da će biti upućena apelacija Ustavnom sudu za ocjenu dvije-tri sporne stvari u ovom zakonu.

Podsjetio je da je delegat Halid Genjac (SDA) predložio rješenje za ovaj zakon u prošlom mandatu, ali Softić kaže da to danas nije podržao Dom naroda te je nakon toga usvojen zakon.

Bivši ministar civilnih poslova i sadašnji delegat u Klubu Srba Sredoje Nović kazao je danas da građani BiH trebaju biti zadovoljni što je Zakon o prebivalištu nakon dvije godine trakavice i bespotrebnog razvlačenja usvojen.

– I dalje tvrdim da je to evropski zakon koji nikome od građana BiH neće biti na štetu i svi će biti apsolutno ravnopravni. Ovo je dobar potez kojim će biti spriječena prijava građana na lažne adrese – pojasnio je.

Predsjedavajući Doma Bariša Čolak (HDZBiH) smatra da će ovaj zakon donijeti pozitivne promjene u ovoj oblasti ocjenjujući da je vrijeme da se neke stvari urede.

– Da li je moglo bolje i više vidjet ćemo, ali je ovo zasigurno bolje rješenje od onog koji imamo – mišljenja je Čolak.

Dopredsjedavajući Doma Ognjen Tadić (SDS) kazao je da mu je žao što Klub Bošnjaka nije glasao za ovaj zakon, ali kazao da su delegati pokazali da treba biti dovoljno uporan i da će to dovesti do željenih rezultata.

Izrazio je nadu da će svi ljudi u BiH razumjeti da je više nego potrebno uvesti red u sva pitanja koja se tiču prebivališta i boravišta te da će ovaj zakon bez obzira na političke rasprave naići na podršku svih građana.

– Vidimo kolika je sigurnosna opasnost na evropskom tlu u našoj blizini pa je neophodno i ove stvari koje se tiču evidencije građana i njihovog prebivališta imati uređene po evropskim standardima – pojasnio je Tadić.

Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) također je mišljenja da je ovo pozitivan korak jer je previše vremena utrošeno na raspravu o ovom pitanju.