Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klub Bošnjaka traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Mujo Hadziomerovic

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske na današnjoj sjednici odlučio je da pokrene zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine RS-a u vezi sa popisom u BiH, javlja Anadolu Agency (AA)

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka istakao je da su prvobitno bili bliži odluci da ne treba davati značaj ovim zaključcima.

“U međuvremenu kada smo čuli da su zaključci objavljeni u Službenom glasniku RS-a to nas je jako povrijedilo, to još jedno flagrantno kršenje Ustava RS-a, poslovnika NS RS-a i Vijeća naroda. Kad je cirkus u Narodnoj skupštini koja treba da poštuje Ustav i da se ponaša u skladu sa poslovnikom, a oni su postali jedan generator narušavanja ustavnih i poslovničkih normi i naravno da smo onda, da bude cirkus veći i mi pokrenuli vitalni nacionalni interes kada su u pitanju ti zaključci. Očekujemo da Ustavni sud u ovakvom jednom konglomeratu propusta, grešaka, da vidimo šta će reći – ko je kriv. Pored toga što su zaključili i objavili, oni su te iste zaključke i proslijedili Vijeću naroda da damo svoje mišljenje”, rekao je Hadžiomerović nakon sjednice Kluba.

Objasnio je da svi zakoni i akti koji budu razmatrani u NS RS-a prema normama Ustava dolaze i Vijeću naroda da da svoje mišljenje.

“U ovom slučaju ti zaključci su bez ove procedure objavljeni u Službenom glasniku i normalno i vjerovatno postali za neke obavezujući – ko sluša ovu politiku i sve njene opstrukcije koje idu prema zakonima na državnom nivou”, rekao je Hadžiomerović.

Marko Ačić, generalni sekretar Narodne skupštine RS-a, osudio je izjavu Hadžiomerovića navodeći da je neprimjereno da se Narodna skupština RS-a naziva cirkusom.

“Kada govorimo o ustavnoj proceduri na koju se Hadžiomerović žali moram reći da nije u pravu, ustavna procedura je ispoštovana, isti dan po usvajanju zaključci su dostavljeni Vijeću naroda RS, dakle oni nisu zaobiženi, istina da su i pored toga poslani na objavu u Službeni glasnik RS-a. Moramo napomenuti činjenicu da poslovničke i ustavne norme na koje se poziva Hadžiomerović su veoma široke i ekstenzivne prirode, ono što možemo reći da Ustavni sud RS-a nikada u svojoj istoriji nije do sada ušao u meritorno odlučivanje po zaključcima, deklaracijama, rezolucijama i preporukama kao političkim aktima koje usvaja Narodna skupština RS-a”, rekao je Ačić.

Istakao je da će “ustavna procedura biti nastavljena”, odnosno da će uslijediti sjednica Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a. Prema njegovim riječima odluka komisije biće ispoštovana, a ako ne bude saglasnosti ovo pitanje proslijedit će Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a.

Danas je i Klub Hrvata imao sjednicu o ovom pitanju, ali nije se odredio zaključcima.

Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba Hrvata rekao je da je paradoks da su skupštinski zaključci o popisu u BiH objavljeni u Službenom glasniku, a da se pri tome o njima nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, te da se uopšte razmatra donošenje zakona o popisu u RS, nakon što je sproveden popis u BiH.

On smatra da je skupštinske zaključke donesene na posebnoj sjednici 21. juna moguće osporiti u Ustavnom sudu RS-a, bez obzira na proceduru zaštite vitalnog nacionalng interesa.

“Činjenica je da su popisivani ljudi koji se ne nalaze trenutno u BiH, ali trebalo je to osujetiti kada je rađeno”, rekao je Tomljanović.

Dodao je da je ovo pitanje bespotrebno ispolitizirano jer “čemu voditi osobu da živi u Banjaluci – ako ne živi”, a niko od građana neće izgubiti nikakvo pravo.

Na 17. posebnoj skupštinskoj sjednici parlament RS-a usvojio je zaključke kojima se “ne prihvata nezakonita i štetna odluka o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić”. Između ostalog, u zaključcima se navodi da RS neće priznati niti objaviti rezultate popisa.