Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Novom Goraždu uručeni ključevi vlasnicima šest obnovljenih kuća

Uručeni ključevi vlasnicima šest obnovljenih kuća

U prisustvu predstavnika opštinskih, entitetskih i državnih vlasti, međunarodnih organizacija i zemalja partnera u projektu Regionalnog stambenog programa, u Novom Goraždu uručeni su ključevi vlasnicima šest obnovljenih kuća. Ovo su prvi konkretni rezultati ovog programa u Gornjem Podrinju, javlja Anadolu Agency (AA).

Goste je pozdravio zamjenik načelnika Opštine Novo Goražde, Fuad Mašić, dok je ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš naglasio kako se nastavak jednog od najznačajnijih projekata u državi mora intenzivirati.

“Vjerujem da smo dječije bolesti, koje su možda i malo duže trajale, sada prevladali i da smo dobili povjerenje i donatora da možemo uspješno završiti projekat“, rekao je Čordaš na svečanosti u naselju Mašići.

Ministrica ljudskih prava i izbjeglica BiH, Semiha Borovac izrazila je zadovoljstvo što se sudionici u projektu nalaze ispred kuće jednog od korisnika projekta, van konferencijskih sala.

“Izuzetno sam sretna što danas van koferencijskih sala, van sala za sastanke, ispred kuće povratnika možemo govoriti šta radimo i dokle smo došli. Korisnicima ovog projekta želim se zahvaliti na strpljenju, jer 20 godina poslije rata čekaju na ovaj svečani trenutak i želim da im saopštim i svima koji čekaju iz ovog programa, a to je oko 1868 porodica, da budu strpljivi, da ćemo do kraja 2017. godine i početka 2018. godine, kako smo i obećali, završiti izgradnju ovih stambenih objekata iz regionalnog stambenog programa. Ono što je garant tome je predan rad svih u organima vlasti, prije svega entiteta i općina bez čije saradnje i zajedničkog rada ne bi mogli ništa uraditi, a posebno bez kolega iz partnerskih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore“, poručila je Borovac.

Regionalnim stambenim programom planirana je obnova oko 27.000 objekata za oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Kroz veliki projekat obnove krov nad glavom u BiH trebao bi dobiti 5.400 porodica, za što će biti utrošeno oko 200 miliona KM. Donatori programa su Evropska unija, SAD, Švicarska, Italija, Turska, Njemačka, Norveška, u njegovom finansiranju i realizaciji učestvuju i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, te predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Srbije, OSCE-a, UNHCR-a i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB).

Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM.

“Veoma smo ponosni što smo dio grupe partnera koji su jednaki kao partneri i koji podržavaju ovaj program. Jako je bitna bila saradnja koja je ostvarena i sa četiri zemlje regiona koje su korisnici ovog projekta“ naglasio je Morten Jung iz Evropske komisije, glavnog partnera i finansijera Regionalnog stambenog programa.

On je ključeve obnovljene kuće u Mašićima uručio njenom vlasniku Mehi Živojeviću, koji će sa suprugom i četvero djece sada živjeti u mnogo boljim uslovima.

Visoki zvaničnici i gosti posjetili su kuću porodice Živojević. Najavljeno je da će za oko mjesec dana na području opštine Novo Goražde biti obnovljeno ukupno 25 kuća.