Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klub sankaša spreman za pomoć selima u slučaju snježne blokade (FOTO)

BiH

zima selo (1)

Ledene temperature ovih dana bilježe se širom Bosne i Hercegovine, a najhladnije do -27 stepeni Celzijusa izmjereno je na Bjelašnici.

Na vrhu Bjelašnice je 57 cm snijega, a fotografije koje je Feni ustupio Ejub Fako, predsjednik Kluba sankaša iz Sarajeva, prikazuju zimske detalje izvan skijališta na Bjelašnici.

Članovi Kluba sankaša su pripravni da u slučaju potrebe dođu do stanovnika koji bi eventualno bili u snježnoj blokadi.

-Spremni smo pružiti pomoć povratnicima u selima na području Gackog, Nevesinja, Kalinovika, Foče, na području od Uloga do Čemerna, te na području Konjica stanovnicima Čuhovića, u slučaju da su putevi neprohodni – kaže za Fenu, Ejub Fako i dodaje kako na raspolaganju imaju pet motornih sanki, koje su privatno vlasništvo.

Angažman članova Kluba sankaša je volonterski s namjerom da se pomogne stanovnicima sela do kojih su putevi neprohodni. U takvoj situaciji najčešće treba dostaviti lijekove, hranu, ili bolesnog prebaciti do ljekara.

U februaru 2013. godine sedam porodica u bjelašničkom selu Čuhovići su zbog snijega bili odsječeni od svijeta. Do njih su tada stigli članovi sarajevskog “Kluba sankaša”, preko kojih su seljani uputili apel za pomoć.