Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuska mijenja ustav: Erdogan sebi povećava ovlaštenja?

erdogan

Turski parlament počinje raspravu o uvođenju novog ustava izrađenog za konsolidaciju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Konsultacije bi trebale trajati dvije sedmice.

Velika narodna skupština Turske trenutno razmatra uvođenje ustavnih amandmana po kojim bi izvršne vlasti ureda predsjedništva imale širom otvorena vrata, a koje su do sada imale uglavnom ceremonijalnu ulogu, prenosi Deutsche Welle.

Prijedlozi će morati proći dva kruga glasanja u parlamentu prije nego što budu prihvaćeni ili odbijeni u plebiscitu. Najraniji datum najavljenog referenduma mogao bi biti na proljeće, a nacrt novog ustava koji sadrži 18 članova donesen je krajem 2016. godine.

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK partija), koju je osnovao sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan, je podržavala ustavne promjene još od vremena kada je Erdogan bio na funkciji premijera, tvrdeći da će snažno vodstvo dovesti do većeg prosperiteta, a po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku.

Uvela bi se i funkcija potpredsjednika države, a ukinuo ured premijera.

Predsjednik bi imao pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerojatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat, što znači da bi mogao ostati na vlasti do 2029. godine.

Međutim, protivnici se ne slažu te kažu da će ove promjene samo dodatno povećati ovlasti predsjednika i dozvoliti mu da vlada bez ikakvih prepreka.