Knjiga žalosti u ambasadi Rusije u Sarajevu: Ubistvo Karlova je tragedija

BiH

ruska ambasada (2)

U zgradi ambasade Ruske Federacije u Sarajevu otvorena je knjiga žalosti povodom ubistva ruskog ambasadora u Turskoj Andreyja Karlova.

Ruski ambasador Petar Ivancov kazao je da je ubistvo ruskog ambasadora u Ankari užasan zločin i tragedija. Poznavao je Karlova i sarađivao sa njim.

“To još jednom potvrđuje da je terorizam činjenica i pojava našeg savremenog života. Samo zajednički možemo pružiti otpor ovom zlu. Htio bih da se zahvalim narodima u BiH, svima onima koji su danas izrazili saučešće”, poručio je Ivancov.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li se on sada osjeća sigurno u BiH kazao je da pretpostavlja da će svi članovi diplomatskog kora poduzeti neke dodatne zaštitne mjere.

Od jutros na adresu Ambasade Rusije stižu pisma saučešća zvaničnika iz BiH. U knjigu žalosti se, između ostalih, upisao ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, kao i američka ambasadorica Maureen Cormack.

 

“Ovo je veoma tužan i tragičan događaj”, poručila je Cormack nakon upisivanja u knjigu žalosti u ruskoj ambasadi u Sarajevu.

Knjiga žalosti će biti otvorena danas i sutra.

Ruski ambasador Karlov sinoć je ubijen u terorističkom napadu tokom obraćanja na otvaranju izložbe fotografija koju su u Ankari organizirale ruska ambasada i Općina Cankaya.