Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FTV

Ko i kako nabavlja medicinski kisik?

kisik ftv (1)

Nakon objavljenih napisa u medijima, Dom zdravlja Zenica je kontaktirao s firmom Istrabenz plini d.o.o. Breza da bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje“

Nakon što je Federalna televizija objavila priču o spornoj nabavci medicinskih plinova za potrebe Doma zdravlja Zenica, potresa li zdravstveni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu jedna od najvećih afera? Ko i šta od koga nabavlja pitanja su na koja će nadležni morati dati odgovore građanima, čijim novcem i plaćaju nerijetko sporne nabavke.

Dom zdravlja Zenica nabavljao je od kompanije Istrabenz plini i to pod medicinski plinovima kisik i propan–butan u bocama. Priznaju to, uz argument da se kroz primarnu zdravstvenu zaštitu medicinski kisik koristi u jako malim količinama.

Nakon pisanja Federalne televizije, iz Doma zdravlja Zenica od navedene kompanije zatražili su od distributera dokumente o kvaliteti isporučenog medicinskog kisika: „Dom zdravlja Zenica od 2014. godine pa do danas od firme Istrabenz plini d.o.o. Breza nabavlja medicinski plin, a riječ je o praksi ove zdravstvene ustanove koja je naslijeđena od prethodnog menadžmenta.

Nakon objavljenih napisa u medijima, Dom zdravlja Zenica je kontaktirao s firmom Istrabenz plini d.o.o. Breza da bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje“.

I dok Dom zdravlja ne dobije odgovore navedene kompanije, za koju je potvrđeno da nije registrovana ni kao proizvođač ni kao distributer medicinskog plina niti je podnijela zahtjev za registraciju kod Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH, javnost će pričekati da sazna šta je bilo u isporučenim bocama. Navode o ranijoj saradnji sa Istrabenz plini negira bivša direktorica zeničkog Doma zdravlja Selvedina Sarajlić-Spahić: „Nabavka medicinskog gasa odnosno kisika vršena je od kompanije Linde gas do 2017. Nakon toga, mislim u novembru, ta kompanija je promjenila naziv u GTG plin d.o.o. i oni su bili registrovani za nabavku medicinskog kisika. Ta je praksa bila sve do kraja oktobra 2019. Do kraja mog mandata medicinski kisik se nabavljao od kompanije IBP d.o.o. Zenica“

Igraju li ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite prljavu igru sa nabavkama ispod radara u kojima se zaobilaze zakonski propisi, a plaćaju se budžetskim – novcem građana, otvoreno je pitanje i u Skupštini ZDK-a.

„Stanovnici jednostavno moraju da znaju kakav kisik primaju, kakve lijekove i ako je došlo do nekakvih problema – da znamo ko je odgovoran i zbog čega“, kaže Ermin Čehić, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK-a.

Kanton nema osnivačka prava, ali se lokalni domovi zdravlja finansiraju iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranju. Stoga će i resorno ministarstvo provesti internu istragu ko je, šta i od koga nabavljao.

„Idemo prema svim zdravstvenim ustanovama da nam dostave podatke od koga su nabavljali, na koji način su nabavljali i sve nepravilnosti koje se tu pojave, ako bude bilo elemenata nedozvoljenih radnji, Ministarstvo će poduzeti sve neophodne korake da se to razjasni, da s takve stvari ne dešavaju, a ako je neko činio propuste, da odgovara za svoje postupke“, ističe ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić (NES).

Nabavke medicinskih plinova naročito u vrijeme pandemije otvaraju „Pandorinu kutiju“. Iz državne Agenciju za lijekove i medicinska sredstva tvrde da je jedino Messer Tehnoplin registrovan za proizvodnju i promet lijeka medicinski kisik, a iz Messera kažu da nisu sarađivali sa kompanijom Istrabenz plini. Iz dokumenta do kojeg smo došli indikativna je registrovana javna nabavka medicinskih plinova putem otvorenog postupka između Istrabenz plini i Opšte bolnice Nevesinje. Slijedi utvrđivanje ko je nabavljao, a ko distribuirao medicinski kisik ostavljajući po strani nadležnu agenciju. Očito je da ima posla i za istražne organe.

Kompletan prilog FTV možete pogledati na sljedećem linku.