BiH

Sarajevo

Nacrt Odluke o podizanju spomen obilježja Kazani upućen u javnu raspravu

29/09/2021

Rad sjednice je nastavljen usvajanjem Odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu kojom je omogućen unos sredstava dobivenih prodajom službenih automobila

Gradsko vijeće Grada Sarajeva nije usvojilo Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća Sarajevo za 2020. godinu.

Gradski vijećnici su imali razumijevanja za oteženo poslovanje u 2020. godini uzrokovano pandemijom Covid-19, ali su iskazali nezadovoljstvo načinom upravljanja u kriznoj situaciji. S tim u vezi, usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o pokriću gubitka Javnog preduzeća Sarajevo d.o.o. za 2020. godinu u visni od 1.019.815,55 KM.

Vijećnici su usvojili Odluku o pristupanju Projektu obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević, kojom se daje saglasnost i ovlaštenje gradonačelnici i Pravobranilaštvu Grada Sarajeva da poduzmu sve potrebne radnje i aktivnosti, u cilju uspješne realizacije tog projekta, kao i da poduzmu radnje na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

Usvojena je i Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Sarajeva i Grada Züricha, te Odluka o davanju saglasnosti na Program aktivnosti za Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. za 2022. godinu.

Rad sjednice je nastavljen usvajanjem Odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu kojom je omogućen unos sredstava dobivenih prodajom službenih automobila kojima je zatim donošenjem Odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2021. godinu i unosu neplaniranih primitaka u 2021. godini i data namjena.

Usvajanjem Odluke o davanju saglasnosti za pokretanje postupka sporazumnog raskida Ugovora o izradi Glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije objekta bivše zgrade SDK kod Vječne vatre u Sarajevu, Grad Sarajevo nastavlja aktivnost na vraćanju zgrade bivšeg SDK Federaciji BiH, odnosno vraćanju organa uprave Grada Sarajaeva u zgradu DPO koja je Statutarno sjedište Grada Sarajeva i koju je gradska administracija koristila prije ishitrenog preseljenja dijela admnistracije u dio zgrade bivšeg SDK.

Na prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić koja je ovom aktu u uvodnom izlaganju dala odgovarajući značaj, gradski vijećnici su razmotrili Nacrt Odluke o podizanju Spomen obilježja Kazani i uputili ga u javnu raspravu.

U javnu raspravu su upućeni i Nacrt Odluke o uslovima i načinu dodjele „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“, te Nacrt Odluke o uslovima i načinu sticanja statusa udruženja i fondacija od posebnog značaja za Grad Sarajevo, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.