Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li je propao ugovor?

Ko je blokirao nabavku 500.000 Sputnik vakcina? U posjedu smo prepiske između KS i FBiH

forto-novalic (1)

Fokus.ba objavljuje šta su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo, šta iz Vlade FBiH, a šta iz kabineta premijera KS

Nakon što su Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Federacije BiH 15. aprila potpisali sporazum o zajedničkoj nabavci 500.000 Sputnik vakcina od Ruske Federacije, te nakon što je sve ispregovarano sa Ruskim fondom za strane investicije došlo je do blokade cijelog procesa.

Piše: A. DUČIĆ

Iz Naše stranke su se danas oglasili da Vlada FBiH odbija potpisati ugovor koji spreman, kako kažu, iz političkih razloga.

Fokus.ba došao je do korespondencije između Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Kabineta premijera KS Edina Forte.

U aktu Zavoda za javno zdravstvo stoji da je Stručni tim Zavoda za ispitivanje tržišta 1. juna dostavio informaciju Vladi FBiH, te je 7. juna zaprimio Zaključak Vlade FBiH kojim se daje saglasnost na potpis ugovora koji se planira zaključiti između prodavača Human Vaccine koje zastupoa RDIF (Ruski fond direktnih investicija) i kupca Vlada KS i Vlada FBiH pod uslovima da se “u ugovoru precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveze prodavac da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini te da se kompletna isporuka vrši u roku od 120 dana.

– Nadalje želimo vas upoznati da je 8. juna u prostorijama Zavoda održan sastanak Odbora za koordinaciju provedbe vakcinacije protiv COVID-19 na području FBiH kojeg čine direktori kantonalnih zavoda koji su nas informisali da je na terenu velika zainteresiranost stanovništva za vakcine Pfizer i Sinopharm, dok je za vakcine Sputnik V i Astra zeneca mala zainteresovanost – stoji u aktu koji potpisuje v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić.

On dalje navodi da je Vlada FBiH dala saglasnost za nabavku 500.000 vakcina Sinopharm, te da je 7. juna dostavljena konačna verzija ugovora koji će biti potpisan.

U odgovoru na ovaj akt iz kabineta premijera KS stigao je odgovor u kojem se kao nerealni i kontradiktorni kvalificiraju zahtjevi Vlade FBiH o tome da se istovremeno izvrši isporuka komponente I i II u istoj količini a da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana.

Ističe se da bi nerealnosti navedenih zahtjeva bili svjesni da su učestvovali u pregovorima sa RDIF-om. Oni su, navodi se, najavili isporuku 20.000 do 30.000 doza u junu.

– Podsjetit ćemo da ni ugovor BiH sa COVAX mehanizmom nema preciziran rok isporuke i da bilježi stalna kašnjenja. Ispregovarani uslovi za nabavku Sputnik vakcina su značajno povoljniji. Posebno iznenađuje konstatacija da je u FBiH mala zainteresiranost za Sputnik V te molimo za informaciju temeljem kojih anketa je vršena ta procjena s obzirom na činjenicu da do sada niko nije ni nudio ovu vrstu vakcina građanima FBiH – ističe se u aktu kabineta premijera KS.

Ističu da je već naredne sedmice trebala početi isporuka najmanje 20.000 doza Sputnik vakcina, te je “opravdana sumnja da je riječ o političkoj odluci da se ne ide u nabavku ovih vakcina”.

– To potvrđuju i navodi iz informacije koju ste 2. juna dostavili kabinetu premijera FBiH gdje pored konstatacije da ugovor nije u suprotnostima sa zakonima BiH te da nema pravnih smetnji da se ugovor potpiše navodite kako ne raspolažete sredstvima za nabavku jer su sredstva od 14,24 miliona KM koja su već odobrena i evidentirana na budžetskoj poziciji Zavoda predviđena za nabavku Sinopharm vakcina – kaže se u aktu kabineta premijera KS.