ubistvo slaviše ćuluma

Muškarci s fantomkama viđeni blizu mjesta ubistva: Rekli su “Dobro jutro”

sudjenje-Sinisa-Sakic-Kinez (1)

“Nakon što sam ih pozdravila, samo sam nastavila dalje. Oni su stajali par metara od puta i bili su krupnije građe. Prepala sam se i samo sam otišla”

U blizini mjesta gdje je ubijen Slaviša Ćulum nekoliko dana ranije vidjela sam dva muškarca s fantomkama na glavi kako stoje pored puta. Kada sam naišla, oni su me pozdravili!

Ispričala je ovo danas u Okružnom sudu u Banjaluci Ljuba Opačić, komšinica ubijenog Ćuluma.

– Rano ujutru 27. aprila sam krenula u banku da platim ratu kredita. Na oko 200 do 300 metara od mjesta gdje je ubijen Ćulum prvo sam čula da neko priča i mislila sam da to neko radi na livadi. Međutim, poslije nekog vremena dva mladića su mi rekla “Dobro jutro” i ja sam njih isto tako pozdravila – rekla je Opačićeva, piše SrpskaInfo.

Ona je dodala da je zatim pogledala u njih dvojicu i vidjela da imaju na glavi kape, te da im se samo vide oči i usta.

– Nakon što sam ih pozdravila, samo sam nastavila dalje. Oni su stajali par metara od puta i bili su krupnije građe. Prepala sam se i samo sam otišla – istakla je Opačićeva.

Dodaje da ih ne bi mogla prepoznati, kao i da nije čula šta su pričali.

Slaviša Ćulum je ubijen 15. maja prošle godine na lokalnom putu u Dragočaju, banjalučkom naselju, a zbog njegovog ubistva sudi se Siniši Šakiću Kinezu.

Danas su saslušana i dva svjedoka koja su izjavila da su dan prije ubistva vidjeli motor s dvije osobe, koji je ličio na onaj sa slika i snimka koji je objavila policija nakon ubistva Ćuluma.

Dragomir Cvijić je ispričao da radi u Nacionalnom parku Kozara na naplaćivanju karti. On je u sudu ispričao da je na vijestima vidio snimak motora s dvije osobe, koji je policija objavila zbog sumnje da se te osobe učestvovale u ubistvu.

– Sjetio sam se da je, dok sam naplaćivao karte, 14. maja sličan motor, sa takođe dvije osobe, prošao kraj mene. Ja sam naplaćivao karte za neka auta, a taj motor je prošao par metara od mene i nije se zaustavio. Otišao je dalje u pravcu prema Gradiški ili drugim mjestima – ističe Cvijić.

Dodaje da je zatim pogledao i snimak sa bezbjednosnih kamera u parku i da su one takođe snimile taj motocikl, na kojem su bile dvije osobe.

– Ne mogu reći da je to isti motor, ali je sličan. Vidio sam da su te dvije osobe imale kožne crne jakne i kacige na glavi. Jedan je na leđima imao ruksak i došli su iz pravca Kozare. Kasnije, mislim 16. maja, došla je i policija i pregledali su taj snimak. Oni su uzeli karticu s video snimcima za cijeli mjesec – pojasnio je Cvijić.

Drugi svjedok, Milan Stanojević, ispričao je da je, kada se probudio, pogledao vijesti na telefonu i tom prilikom vidio snimak na kojim se vidi motocikl. Sjetio se da ga je vidio 13. i 14. maja na putu kraj njegove kuće.

– To je put između Podgradaca i Turjaka, a koji prolaze kraj moje kuće. Kada sam vidio snimak sjetio sam se da sam primjetio taj motor. On je dvije večeri u skoro isto vrijeme prošao kraj moje kuće. Radi se o većem skuteru – opisao je Stanojević.

Dodaje da je odmah ujutru nazvao komšiju, koji je policajac, i rekao mu da je vidio taj motocikl, a kasnije je dao izjavu i inspektorima.

– Motocikl je bio crno-smeđe boje, a obje osobe su na glavi imali crne kacige sa crnim vizirima. Imali su crne jakne, a jedan od njih je imao maskirne hlače. Onaj što je sjedio drugi na motociklu, na leđima je imao maskirni ruksak. Mislim da su obojica bili muškarci, zato što su bili krupniji. Nisam primijetio da imaju dugu kosu ispod kacige – pojasnio je Stanojević.

Prema njegovim riječima, oni su otišli u pravcu Turjaka.

OPTUŽNICA

Optužnica tereti Šakića da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobom, u prethodnom vremenskom periodu, a prije 15. maja, nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti, kao i automatsko vatreno oružje i municiju kojim će počiniti djelo.

– Oni su potom podesnim alatom prilagodili dvije lokacije na licu mjesta, u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i obavljanje krivičnog djela – navedeno je u optužnici.

Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, zaseok Kočići, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil, te na vozilo ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijela teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.